Lifestyle

Kreće BORANKA – sudjelujte u projektu pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije!

Ovu subotu, 29.rujna započinje prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“.


Pošumljavat će se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice), a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u 11.00 sati. Na ovoj akciji očekuje se sudjelovanje preko 300 volontera iz raznih dijelova Hrvatske.

Organizatori akcije ovu subotu su Savez izviđača Hrvatske i Splitski skautski zbor, a osim izviđača i građana iz Splita i okolice, akciji će se pridružiti izviđači iz Vinkovaca, Đakovačke satnice, Otoka, Bjelovara, Varaždina i Čakovca te  volonteri Greenpeace-a i Hrvatske lutrije.

Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske.

Na području koje će se pošumljavati ove subote, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen.  Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju, kažu organizatori

U sklopu projekta „Boranka“, od ovog tjedna provodi se i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci  iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educirat će osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevenciji požara.  Školarci će po završenoj edukaciji isto moći sudjelovati u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Na akciju ove subotu pozvani su predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a na akciji će sudjelovati i pomagati volonterima pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma i JVP Split.

O projektu „Boranka“

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu „Boranka“. U akcijama pošumljavanja sudjelovat će tisuće volontera, a uz izviđače iz cijele Hrvatske, sadnji će se pridružiti brojne udruge, institucije, tvrtke, branitelji, planinari, sportski klubovi, vatrogasci i svi zainteresirani građani.

Glavni partneri izviđačima na projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham), Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR).

Cijela kampanja odvija se pod službenim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

Uz sve navedene pokrovitelje, izuzetno smo ponosni da smo primili i Visoko pokroviteljstvo nad kampanjom od predsjednika Europskog parlamenta, Antonia Tajanija, kažu organizatori.

Podršku projektu dali su Grad Split, Grad Solin i Splitsko-dalmatinska županija s obzirom da će se akcije sadnje odvijati na području Splita i Solina.

U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorenih borova napravljene su bojice – simbolično nazvane boralice.  100,000 paketića boralica već je podijeljeno građanima širom Hrvatske. Koristeći boralice, građani se mogu sami uključiti u kampanju tako da nacrtaju svoje stablo, daju mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjeste ga u virtualnu šumu.  Za svako stablo posađeno u virtualnoj šumi, volonteri Boranke posadit će pravu sadnicu u prirodu.

Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život.  Boranka je jedina bojanka koja vraća život iz pepela, poručuju organizatori.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close