DogađanjaVijesti

Kravat pukovnija svečano obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija u srijedu, 15. kolovoza obilježava Blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže koja će započeti u 11,50 sati prigodnom molitvom na Trgu sv. Marka na Gornjem gradu, a na kojoj se očekuje velik broj građana i turista. Nakon molitve će uslijediti svečana Smjena straže i potom ophodnja užim središtem Zagreba.

Blagdan Velike Gospe posebno je značajan za vojnike Kravat pukovnije. Naime, ova zagrebačka povijesna postrojba koja oživljava povijesne početke kravate, na svojoj zastavi pronosi lik Majke Božje od Kamenitih vrata koja je zaštitnica Grada Zagreba, a ujedno i zaštitnica Kravat pukovnije.

Tako Kravat pukovnija svake godine, već tradicionalno, na Blagdan Velike Gospe poziva građane i goste grada Zagreba da se pridruže progodnoj molitvi i posebnom, svečanom izdanju Smjene straže. Molitva će se ove godine iznimno odvijati na Trgu sv. Marka, zbog rekonstrukcije jednog dijela Kamenite ulice i Kamenitih vrata.

 Blagdan Velike Gospe za našu je postrojbu vrlo važan blagdan.  Gospin lik krasi naš stijeg koji ćemo u srijedu, na Blagdan Velike Gospe, ponosno pronijeti središtem našeg Zagreba – Prijestolnice kravate. U svečanoj Smjeni straže sudjelovat će naši konjanici i pješački postroj, a pozivamo građane da nam se u što većem broju pridruže u molitvi i na prigodnoj Smjeni straže, naglašava Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Molitva na Trgu sv. Marka započet će točno u 11,50 sati, a Smjena straže koju svim posjetiteljima zajednički omogućuju Turistička zajednica grada Zagreba i ustanova Academia Cravatica, započinje u podne.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close