DogađanjaVijesti

Kravat pukovnija predvodi povorku povijesnih postrojbi u okviru 303. alkarskih svečanosti

Kravat pukovnija i ove godine predvodi tradicionalnu povorku povijesnih postrojbi gradom Sinjem i alkarskim trkalištem koja će se dogoditi ususret 303. Sinjskoj alki i alkarskim svečanostima, u subotu 4. kolovoza 2018., uoči početka trke za čoju.


Kravat pukovniju će predvoditi zapovjednik Željko Matejčić, a u povorci povijesnih postrojbi sudjelovat će i 15 pješaka i 4 konjanika iz redova Kravat pukovnije. Svojim sudjelovanjem u tradicionalnoj povorci povijesnih postrojbi,  Kravat pukovnija će ujedno obilježiti i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Veliko je zadovoljstvo sudjelovati u alkarskim svečanostima i tako doprinijeti popularizaciji Cetinske krajine i Sinja, ali i još jednom predstaviti Zagereb kao Prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate. Suradnja Viteškog alkarskog društva i Kravat pukovnije traje već godinama, zaživjela je uoči 300. Sinjske alke kada je Kravat pukovnija uvela alkarsku povorku u grad Zagreb,  a gradonačelnik Milan Bandić primio prijavak alkarskog vojvode. Logički je nastavak bilo gostovanje Kravat pukovnije u Sinju, kada su pozvane i ostale povijesne postrobe koje su svojom nazočnošću posvjedočile hrvatsko zajedništvo ali i bogatu vojnu povijest, a iz godine u godinu ova se tradicija učvrstila, naglasio je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Nakon gostovanja u Sinju, vojnici Kravat pukovnije vraćaju se na svoj teren, u Grad Zagreb – Prijestolnicu kravate, gdje svake subote i nedjelje točno u podne na Trgu sv. Marka  izvode Smjenu straže, te potom kreću u ophodnju užim centrom Zagreba. Smjena straže Kravat pukovnije uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba aktualizira povijesne početke kravate kao hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini, a tijekom godina je izrasla u jedinstvenu  vojno-povijesnu i turističku atrakciju ne samo Grada Zagreba, već i cijele Hrvatske, koju s oduševljenjem iz vikenda u vikend prate mnogobrojni turisti i građani.

 

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close