VijestiScena

Kravat pukovnija predvodi mimohod povijesnih postrojbi na 302. Sinjskoj alki!

Počasna satnija Kravat pukovnije obilježit će Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sudjelovanjem u 302. Alkarskim svečanostima u Sinju!


Zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić i zamjenik zapovjednika Hrvoje Bušić, sa svojom će postrojbom, u subotu, 5. kolovoza predvoditi svečani mimohod hrvatskih vojnih povijesnih postrojbi koji će prethoditi početku Čoje, uoči 302. Sinjske alke. Sudjelovanjem u 302. Alkarskim svečanostima, Počasna satnija Kravat pukovnije nastavlja s obilježavanjem značajnog jubileja – 350. godina od preustroja Royal Cravates, elitne konjaničke pukovnije tzv. Kraljevskih Hrvata, po uzoru na koje je ustanova AcademiaCravatica formirala Počasnu satniju Kravat pukovnije.

„Izuzetna mi je čast da nakon inicijalnog povezivanja Viteškog alkarskog društva Sinj i Počasne satnije Kravat pukovnije koje se dogodilo uoči 300. Alke, kada je Viteško alkarsko društvo obilježavalo 300 godina svoje viteške tradicije, u ovoj godini, kada naša Pukovnija obilježava 350. obljetnicu od preustroja Royal Cravates, Kravat pukovnija ima čast predvoditi mimohod hrvatskih povijesnih postrojbi u sklopu 302. Alkarskih svečanosti. Time se Počasna satnija Kravat pukovnije pridružuje i ovogodišnjem obilježavanju i proslavi Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja“, istaknuo je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije, naglasivši da Počasna satnija Kravat pukovnije predstojećim dolaskom u Sinj također promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate i nastavlja njegovati višegodišnju usku suradnju s Alkarskim viteškim društvom iz Sinja. Naime, uz 350. obljetnicu preustroja pukovnije Kraljevskih Hrvata, ove se godine obilježava i 350. obljetnica imenovanja kravate i znakovitog ulaska kravate u visoku modu.

Podsjećamo, godine 1667. francuski je kralj Luj XIV dao preustrojiti elitnu konjaničku pukovniju Kraljevskih Hrvata (Royal Cravates). U spomen na tu slavnu epopeju hrvatskih vojnika, AcademiaCravatica ustrojila je Kravat pukovniju koja danas uz vojnu povijest i sjećanje na francusku regimentu koja je osnovana još 1643., aktualizira i povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Počasna satnija Kravat pukovnije u svečanom mimohodu hrvatskih vojnih povijesnih postrojbi 5. kolovoza sudjeluje s konjanicima, vojnicima, među kojima su dvije žene koje su ove godine kao prve žene u povijesti ušle u postroj Kravat pukovnije, te s članovima vojnog bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat pukovnije.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close