VijestiTurizam

Kraj overturizma? Općine i gradovi moći će sami odrediti koliko apartmana i hotela žele na svom području

NOVE IZMJENE U TURIZMU

Kada na snagu stupi novi Zakon o turizmu općine i gradovi moći će sami odrediti koliko žele apartmana, hotela, kampova i kuća za odmor na svom prostoru i sukladno tome će dozvoliti ili neće dozvoliti daljnje izdavanje kategorizacija.


U novom će zakonu biti navedene sve mjere i načini te kriteriji kako bi svaka destinacija i županija mogle vidjeti i precizno izračunati kakvo im je trenutno stanje na terenu i što trebaju poduzeti. I ne samo to, odredit će se i kakvi su kapaciteti potrebni.

Možda će se negdje dozvoliti samo kategorizacija smještaja s pet zvjezdica. Isto tako, dat će se mogućnost da se ulazak u neke gradove ili mjesta dodatno “naplaćuje” po turistu kroz ekološki turistički doprinos koji će se plaćati uz boravišnu pristojbu.

Isto tako, moći će se preusmjeravati turistički tokovi. Primjerice, ako neka destinacija uvidi da su joj prenapučene plaže, turističke će zajednice kroz svoje planove upravljanja odrediti kamo i na koji način će se preusmjeriti “višak” turista.

Znat će se i kakvi se restorani i barovi mogu nalaziti. Gradovi i općine moći će odrediti da u nekoj ulici mogu biti samo restorani visoke kvalitete pa se tu neće, primjerice, moći otvoriti fast food.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: NOVI LIST | Foto: PEXELS

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close