Turizam

Koronavirus se već odražava na hrvatski turizam

U prvim danima veljače u Hrvatskoj je primjetan manji intenzitet turističkog prometa iz Kine, što je posljedica sveobuhvatnih i strogih mjera kineskih vlasti s ciljem sprečavanja širenja virusa, a u nadolazećem razdoblju očekuje se stabilizacija potražnje putovanja, ističu iz HTZ-a.


Napominjući kako su u stalnoj komunikaciji s predstavništvom HTZ-a u Kini, za Hinu iznosi da je Kineskih turista od početka godine, odnosno u siječnju i prvih nekoliko dana veljače, u Hrvatskoj je došlo 4400, a ostvarili su 7600 noćenja, što je porast od 49 odnosno 19 posto u odnosu na isto vrijeme 2019., podaci su koje iznosi direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Takav rast je planiran i posljedica provedenih aktivnosti kojima se poticao daljnji promet iz Kine. U veljači se bilježi smanjeni turistički promet s tog tržišta, što je i posljedica jedne od strogih mjera koje je poduzela vlast u NR Kini odnosno određene zabrane putovanja za čitavu veljaču. Ipak, oni koji su se zatekli u putovanju Europom tijekom izvanredne situacije, nastavili su ta putovanja”, kaže Staničić, koji napominje da su u stalnom kontaktu s predstavništvom HTZ-a u Kini.

Naglašava i kako vjeruju da će vlasti u NR Kini uspjeti u nastojanju da se situacija što prije stabilizira, što će u konačnici rezultirati ponovnim postupnim rastom potražnje s Dalekog istoka.

Aktivno pratimo situaciju i putem našeg ureda predstavništva u Šangaju, kao i turistički subjekti i kineski partneri u Hrvatskoj, koji se pridržavaju jasnih naputaka koje je dala kineska Vlada, ali i njihova krovna udruga turoperatora”, poručuje Staničić, dodajući da ima otkazivanja putovanja, ali samo za veljaču tijekom koje su izdane zabrane putovanja. Ocjenjuje da neće biti većih posljedica jer kineski turisti u Hrvatskoj putovanja najčešće realiziraju u razdoblju od sredine ožujka pa nadalje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close