Novac

Koronavirus prijeti i svjetskom gospodarstvu, tvornice već obustavljaju rad u Kini

Većina analitičara i dalje vjeruje da će bolest izazvana koronavirusom u Kini uskoro jenjati poput epidemije SARS-a iz 2003. godine. Nadaju se da globalna ekonomija od epidemije neće imati velike posljedice, piše Novi list.


Ali prošlog tjedna naglo se proširio strah od izbijanja zastoja u kineskom i cijelom svjetskom gospodarstvu. Novost je da alarmantna upozorenja više ne stižu samo iz tzv. marginalnih krugova, već ih odašilju vodeći svjetski mediji i ekonomisti, tvrdeći da su »stvari ovaj put drukčije« i »neusporedivo opasnije«.

Zbog koronavirusa, svjetsko gospodarstvo moglo bi u prvom tromjesečju ove godine zabilježiti, na kvartalnoj razini, prvi pad od 2009. godine, procijenila je londonska konzultantska kuća Capital Economics. Napominje da se gospodarstvo od tog šoka neće oporaviti do sredine iduće godine.

Naša je pretpostavka, u najboljoj varijanti, da će ekonomski poremećaj vezan uz koronavirus stajati svjetsko gospodarstvo više od 280 milijardi američkih dolara, predviđa Simon MacAdam iz Capital Economicsa.

Ostali analitičari objašnjavaju da će štete u svijetu biti goleme zbog pada maloprodaje, putovanja i industrijske aktivnosti u Kini, izazvanih obustavom prometa i privremenim zatvaranjem prodavaonica i tvornica, kako bi se obuzdalo širenje virusa.

Nakon ekonomske krize iz 2009., naime, Kina je postala glavni motor globalne ekonomije, jer trećina gospodarskog rasta u svijetu dolazi upravo iz te zemlje. Ona daje 18 posto svjetskog BDP-a, 28 posto industrijske proizvodnje i ima najveću trgovinsku razmjenu.

Opskrbni lanci

Prošlog tjedna dvije trećine kineskog gospodarstva zaustavilo je rad. Više od 80 posto prerađivačke industrije te oko 90 posto izvoznika bilo je zatvoreno, prema londonskom Telegraphu.

Rad je obustavilo oko 87 posto japanskih firmi u Kini, a pogone su zatvorili Ford, Volkswagen, BMW, Bosch, Nissan, Honda, Toyota, Peugeot, Citroen, Tesla i ostale kompanije. Štoviše, zastoji u radu počeli su se iz Kine širiti na susjedne zemlje, osobito na tvornice Južnoj Koreji, Vijetnamu i Singapuru.

Poremećeni su globalni opskrbni lanci za kompanije kao što su Apple, Amazon, Google, Huawei, jer se velik dio njihovih komponenti proizvodi u Kini. Primjerice, Foxconn u Kini sastavlja iPhone, pametne telefone Huaweija, Amazonove Kindle tablete, a isporučuje dijelove za HP, Dell i većinu svjetskih elektroničkih kompanija.

Foxcon je najavio nastavak rada za danas, u ponedjeljak, ali kineske vlasti navodno mu to još ne dopuštaju, jer epidemija nije prestala.

Mnoge kompanije u Europi i SAD-u najavljuju kako će im za nekoliko tjedana presahnuti zalihe dijelova iz azijskog diva, te će i one morati zatvoriti vrata, ako se kineska proizvodnja ne nastavi.

U Britaniji je već službeno potvrđena nestašica kontracepcijskih pilula, jer se neki njihovi sastojci također proizvode u Kini. Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan rekao je potkraj prošlog tjedna da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu u prosincu. Ona još nije dosegnula vrhunac, a virus se iz Kine širi na ostatak svijeta.

Više na Novi list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close