Turizam

Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi

Park prirode Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi. Ovo poplavno područje smjestilo se na sjeveroistoku Hrvatske između rijeka Dunava i Drave, a prostire se na 177 četvornih kilometara. Baranjska ljepotica ponosi se iznimnom biološkom raznolikošću.


Kopački rit ime je dobilo po istoimenom selu na rubu Parka prirode, a dolazi mađarskih riječi kopacs i ret, što znači močvarna livada. Ovdje se može naći raznolika močvarna i vodene vegetacija, a najviše ima bijele vrbe koja je imuna na visoke i dugotrajne poplave.

Hrvatska je jedna od 169 zemalja svijeta koja je potpisnica Ramsarske konvencije, a koja obvezuje na očuvanje močvara. Osim Kopačkog rita na Ramsarskom popisu močvara od međunarodne važnosti nalaze se hrvatski parkovi prirode Lonjsko polje, Vransko jezero, ribnjaci Crna Mlaka te delta Neretve.

1. U Kopačkom ritu prezimljuju guske iz Sibira
U Kopačkom ritu zabilježeno je 295 različitih vrsta ptica, od čega su 144 njih stalne ili povremene gnjezdarice. Najveći broj ptica je može se vidjeti tijekom proljetne i jesenske migracije, no nije zanemariv broj niti u zimskim mjesecima. Na području ovoga Parka prirode zimu prezimljuje na desetine tisuća gusaka i pataka iz zapadnog Sibira.

Više na punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: facebook Kopački rit

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close