Znanost

Kontroverzni projekt: Stvoren hibrid čovjeka i svinje

Znanstvenici su usadili matične stanice odraslih ljudi u svinjske zametke i dopustili da se razvijaju četiri tjedna.


Zametke su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi, ali su istraživanja prije uništenja pokazala da su se ljudske stanice počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih zametaka.

Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1500 svinjskih zametaka.

Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog zametka izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebice otkako se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama, i moguće ljudskom inteligencijom.

Znanstvenici kažu da je razina doprinosa ljudskih matičnih stanica u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane stanice.

Profesor genetike na sveučilištu u Kentu Darren Griffin kazao je kako su znanstvenici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili zametke kada je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj. On ovakva istraživanje smatra jako važnim, ali napominje da je u provedbi potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.


 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: screenshot

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close