VijestiGrad ZagrebScenaTech

Koncert povodom 90. obljetnice prvog javnog snimanja u Europi

U Zagrebu će se održati koncert kojim će se obilježiti 90. obljetnica prvog javnog snimanja na europskom kontinentu koje se dogodilo 4. prosinca 1927. u zagrebačkoj Stolnoj crkvi!


Koncert će se održati u Katedrali Marijina uznesenja dana 20. prosinca 2017. u 18:30 sati. Na koncertu će sudjelovati Goran Končar (violina), Edmund Andler Borić (orgulje), Mješoviti katedralni zbor i dirigent Matija Škvorc.

Na programu će se naći sljedeća djela: Franjo Dugan: Toccata u g-molu, Tomaso Vitali – Leopold Charlier: Ciaccona u g-molu i Adventski napjevi.

Tvrtka Edison Bell Penkala 4. prosinca 1927. snimila je mikrofonom spojenim telefonskim električnim kabelom s tonskim studijem u Nikolićevoj ulici 7 (danas Teslina ulica na mjestu Zagrebačkog kazališta mladih) božićne napjeve ‘Narodil se Kralj nebeski’ i ‘Tebe Boga hvalimo’ te ih objavila na gramofonskoj ploči promjera 25 cm s naljepnicama indigo boje. Za ovaj izuzetno inovativan pothvat trebalo je nabaviti posebne kabele i pojačala da se ton može kvalitetno prenijeti do uređaja za urezivanje na ploče u studiju tvrtke Edison Bell Penkala koja je djelovala u Zagrebu od 1926. do 1941. godine.

Ovom prigodom Croatia Records objavila je promotivno izdanje sa snimkama božićnih napjeva ‘Narodil se Kralj nebeski’ i ‘Tebe Boga hvalimo’ iz 1927. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close