VijestiKultura

Koncert korizmenog pučkog crkvenog pjevanja i pobožnosti Like i Gacke večeras u Otočcu

„O Isuse izranjeni…” naziv je prvog koncerta korizmenog pučkog crkvenog pjevanja i pobožnosti Like i Gacke koji će u Otočcu izvesti pjevačice i pjevači – članovi kulturno-umjetničkih društava iz Donjeg Lapca, Perušića i Kutereva – te pjevačice KUU i župnog zbora iz Ličkog Lešća u sklopu 27. svečanosti Pasionske baštine. Koncert će se održati u subotu, 10. ožujka u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu s početkom u 19 sati.


Koncept koncerta osmislio je dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. On je zajedno sa studentima KBF-a u Zagrebu – Ivanom Buljanom i Mihaelom Mojzešom – te Verom Dasović, djelatnicom GPOU-a Otočac, na terenu u Donjem Lapcu, Kuterevu i Perušiću zabilježio korizmene napjeve, a članove folklornih skupina u spomenutim mjestima potaknuo na njihovo izvođenje na načine karakteristične za njihove sredine.

Činjenica da je ova tradicija generacijama odbacivana nije pomogla ostvarenju cilja, no mladi entuzijasti – Ivan Starčević, Miro Tomić i Matej Šporčić – prihvatili su se ovog izazova i u svojim sredinama animirali starije istaknute pjevače koji tu tradiciju pamte. I ovaj projekt kao i više dosadašnjih projekata istraživanja tradicijske glazbe na ovom području podržalo je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: GPOU Otočac | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close