Ličko-senjska županijaPolitika

Komunikacijski stručnjak Turković: Ankete za Liku su klimave, presudit će ogromni pritisci na birače sa svih strane

Povodom aktualne predizborne kampanje u Ličko-senjskoj županiji, za komentar smo upitali komunikacijskog stručnjaka iz tvrtke CTA komunikacije, Gordana Turkovića.

Borba između bivšeg i sadašnjeg HDZ-a traje. Milinović će čini se imati sličan izborni rezultat kao i njegova bivša stranka, oko 10 mandata. Znači li to da je i komunikacijsku pobjedu odnio Milinović? Slogan HDZ-a je “snaga s obje strane Velebita”, a slogan Milinovića “ja sam na te ponosan”. Čiji je slogan bolji i tko ga je bolje iskomunicirao u kampanji? 


Turković: Naglasimo prije svega da  rezultate ankete ne bi smjelo gledati kao nešto što će se najpreciznije moguće reflektirati na krajnji izborni rezultat, već isključivo kao trend. Ipak, ovdje imamo nekoliko objavljenih anketa  koje pokazuju itekako drugačije trendove te je jedna objavljena od strane HDZ-a koji je uključen direktno u izborni proces. Tu sam pročitao i komentar g. Roberta Kopala iz HDZ-a koji kaže da su koristili  “dodatne prediktivne metode koje uključuju razdiobu neodlučnih u anketama”. To mi, iz iskustva, zvuči poprilično klimavo. Moguće da su koristili neka dublja vrijednosna pitanja kojima su pokušali ipak raspodijeliti te neodlučne po stranakama, ali nisam siguran baš da bi se na to pouzdao kao referentni podatak za “zaokruživanje” finalnih rejtinga.  

 
S druge strane, siguran sam da je tamo u ovom trenutku jako teško išta istraživati, ne samo zbog takvih oprečnih rejtinga, već zato što se u ovom trenutku u Lici vjerojatno “čupa” svaki mogući glas na terenu od strane svih uključenih strana. Koliko čujem, tamo su ovih dana pritisci na birače ogromni sa svih strana i vlada veliki strah pa će i ta “nekorektna” djelovanja zasigurno biti odlučujući faktor za izborni rezultat. Ukratko, očekujem veliku mobilizaciju stranačkih igrača u tkz. “izađi i glasaj kampanji”, puno potrošenog benzina za automobile i kombije za prijevoz birača i isto toliko minuta na mobitelima. Također, treba vidjeti s GONG-om i DIP-om koliko će biti prisutne nedozvoljene radnje i u kojoj će se mjeriti kršiti izborna šutnja. Očekujem puno prijava.
Samim time, ovdje komunikacija neće imati neku ulogu, koliko taj terenski rad i direktni kontakt s biračima. Iluzorno je vjerovati da će se u Lici ostvariti neka prevaga kroz medije, posebno tu mislim na on line kanale.  Za očekivati je da g. Milinović otkine  jedan dobar dio birača ličkog  HDZ-a od matice. Ipak je ondje dominantan faktor posljednjih 20-ak godina, ali ne treba podcijeniti ni preostalu HDZ-ovu mašineriju. Njihovi slogani mi ne govore ništa novo. “Snaga s obje strane Velebita”, ako dobro razumijem, pomalo je dvojak. Trebao bi, s jedne strane, značiti da je HDZ dominantan i u kontinentalnom i u primorskom dijelu županije, ali se, s druge strane, referiraju i na svoju snagu u Hrvatskoj. Rekao bih da aludiraju i na tu svoju već puno puta ispričanu priču o vertikali moći, tj. važnost da će i Ličanima biti bolje ako je u njihovoj županiji na vlasti ona stranka koja vodi državu. To su pričali i u Splitu, Šibeniku te brojnim ostalim terenima još na lokalnim izborima 2017. godine. Slogan g. Milinovića je jedan klasičan slogan koji koristi tu riječ “ponos” koja bi mu trebala dati dodatnu emotivnu notu. Nešto slično se moglo već više puta vidjeti na lokalnim izborima, primjerice slogan SDP-a s lokalnih izbora 2013. u Šibeniku koji je glasio “Naš si ponos, Šibeniče”. Jedino što ovdje g. Milinović koristi imenicu “ja” umjesto “mi” ili “naš”, što mi ne zvuči baš inkluzivno, odnosno kao da u tu priču, emociju te njegov dosadašnji i budući rad nisu uključeni sve Ličanke i Ličani. Ako bi htjeli biti zločesti, mogli bi reći da ovaj slogan zvuči poprilično egocentrično. Tko zna, možda se time pokušava odmaknuti od te “zajedničarske” priče HDZ-a.

Gdje je u toj priči konkurencija – druge stranke? Bura promjena, Bandić Milan 365, HSP, Živi zid, SDP? Jeste li primjetili ikog od drugih kandidata u ovoj predizbornoj kampanji? 

Turković: Iskreno, u kontekstu Like, osim Darka Milinović i Marijana Kustića, najviše sam čuo za g. Karla Starčevića kojega poznajem kao vlasnika Velebitske pivovare i gradonačelnika Gospića, ali i kao nekoga koji je u prošlosti imao poprilično dvojbene, pa čak homofobne javne istupe. Neovisno o tome, obje ankete se definitivno slažu u jednom, a to je da mu daju prolaz u Županijsku skupštinu. Pretpostavka je da onda ima neku popularnost, zar ne? Uz dužno poštovanje svima, mislim da oni u ovom trenutku igraju jednu ipak malo sporednu ulogu ovoj bitci koja se odvija između HDZ-a i njihovih “odmetnika”. Nadam se da te ostale stranke imaju dobru terensku organizaciju kojom će uspjeti izvući svoje birače na birališta jer bi u suprotnom njihovi glasovi mogli biti kolateralne žrtve ovog međusobnog obračuna.

Top tema u Ličko-senjskoj županiji trenutno je masovno posjećivanje ministara Vlade RH ličkim gradovima i mjestima. Potpisuju se ugovori, razgledavaju se fasade, pokreću se sudovi, posjećuju se stari napušteni avioni. Neka mišljenja kažu da je to HDZ-u dobar potez, a neka da će se to kontraproduktivno odraziti na njihov izborni rezultat. Što vi mislite? Imate li neki primjer?

Turković: Ma to je uobičajeno na lokalnim i svim ostalim izborima gdje god da se nađete u vrijeme izbora. Vidio sam istu priču i kod nas te i u BiH i Srbiji gdje sam također radio. Isti se princip provodio sve ove godine, neovisno o tome tko je na vlasti. Osim toga, teren posjećuju i svi ostali stranački čelnici. Vjerujem kako Lici HDZ želi što više naglasiti da će biti bolje ako su na istoj liniji s vertikalom na državnoj vlasti pa su možda potpisali koji ugovor više nego što je to inače u ovakvim situacijama uobičajeno.

S nacionalne razine, kako komentirate percepciju ličkih političara? Tko po Vama ima najbolji imidž a tko najgori? 

Turković: Već smo spomenuli Karla Starčevića, kojeg malo bolje informirani znaju više po nekim drugim uspjesima, ali i spomenutim gafovima te, naravno, Darka Milinovića koji je bio ministar zdravlja. Moguće da će malo bolji  pratitelji prilika u hrvatskom nogometu, prepoznati i ime Marijana Kustića kao dijela ove Šukerove garniture u Hrvatskom nogometnom savezu. Treba priznati da se u posljednje vrijeme na političkoj sceni nametnula i još jedna političarka koja, koliko čujem vuče korijene iz Like, a riječ je o Daliji Orešković. Ipak, ona je, zajedno sa svojom strankom Start, poprilično naivno ispala iz utrke na ovim izborima s obzirom da nisu pratili sve rokove i uvjete za prijavu liste. Gospođu Orešković sad čeka neka sasvim druga izborna priča.

Po Vašoj slobodnoj procjeni, tko će biti najveće pozitivno iznenađenje ovih županijskih izbora, a tko najveće razočaranje?

Turković: Iznenađenje će mi biti ako netko drugi osim HDZ-a i Nezavisne liste Darka Milinovića osvoji 5-6 mandata. U tom je kontekstu teško odrediti što bi to točno bio razočaravajući rezultat.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close