KolumneSvemu unatoč

Komu zvono zvoni?

U Hrvatskoj, zemlji neznanja, svi sve znaju. Nema teme za koju prosječni Hrvat nije natprosječno kompetentan. Od stoljeća sedmog, a i prije, od Karpata, a i dalje, u nama raste spoznaja kako nam nema ravnih u mnogočemu, ako ne i u svemu. Pa znamo i kad ne znamo da znamo.

Znamo i ono što je skriveno, a pretpostavke nam postaju činjenice, ovisno o potrebi. Znamo gdje je tko bio ’41., ’91. i prošle srijede na zagrebačkom trgu, podno sablje jednog hrvatskog velikana, o kojemu također znamo, jer smo učili iz povijesti.

I tako, u zemlji neznanja, postajemo zemlja apsurda, jer svi sve znaju. Zavodljivi i povodljivi. Što bi neki rekli – ako nemaš stav, odmah ti ga stave. I tako hodaš s posuđenim stavom i utvaraš si da je tvoj. Postaješ tihi revolucionar do prve birtije u kojoj naručiš hladno pivo, pretvoriš se u zmaja i drukaš za budućnost djece. Tuđe, naravno, koju si prisvajaš i nakon drugog piva daješ si pravo odlučivati u njihovo ime. Usput pročitaš nešto od barda hrvatske književnosti Nives i feštaš (pardon, kulturno prosvjeduješ za, a ne protiv) na dvadeset pet stupnjeva celzijusa, u ritmu urbane muzike za ples. Onako, zabrinuti do boli, kako samo mi znamo biti, s indeksom ili bez indexa u ruci.

A djeca nestrpljivo čekaju zvono. Zvono zvoni i označava kraj, a njima je kraj najljepši. Nakon kraja čeka ih ljeto, bezbrižno i sretno. S reformom ili bez nje pronaći će svoj put, u Hrvatskoj ili Švicarskoj, doduše, i postati svjetski prvaci u informatici ili matematici. I opet će se pojaviti neki novi Đikić, Ruđer i Tesla, koji su, kako znamo, obrazovani po visokim europskim standardima, pedagoški savršeno, s domenama i poddomenama, i pošteđeni suvišnih podataka poput Ikarova leta ili Holoferna. A neki će voditi nevladine udruge, udarati u gong i sve će im biti good, jer su posve miroljubivi i apolitični i vole svijet, naravno, skrojen po njihovoj mjeri.

Svemir možda i nije beskonačan, ali glupost na patentirani hrvatski način zasigurno jest. U to ime – po pedeseti put – živjeli!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close