Komentar tjednaLifestyle

KOMENTAR TJEDNA: Politika kao umjetnost zavaravanja

Termin politika dolazi od grč. pólis (antički grad-država, politička zajednica), a znači sposobnost upravljanja državnom ili nekom drugom političkom zajednicom, što podrazumijeva postupak vođenja poslova koji se očituju kroz organizirane oblike društvenog djelovanja i društvenih institucijama putem kojih građani nastoje ostvariti svoje društvene interese i provesti opće poslove zajednice. Često nam se čini suprotno, ali to nije prvi slučaj gdje se teorija i praksa razlikuju. Ponekad se osjećamo izdano i prevareno kada se dogodi nešto što nije u skladu sa stavovima i interesima one politike kojoj smo naklonjeni.

Dok neki tumače da politiku određuje moral, a drugi vjeruju kako ona nema nikakve veze s moralom, Nikolaj Sergejevič Hruščov se jednom davno izjasnio: “Svi su političari isti. Obećavaju da će napraviti most čak i tamo gdje nema rijeke.“

Nakon neispunjenih obećanja ponovno se natječu za vlast i traže glas naroda kako bi ostvarili ono što su obećali i nisu ostvarili u već povjerenom mandatu. Sudeći prema opisu, imaju li političari grižnju savjesti ili su operirani od srama?. U kampanji govore jedno, a kasnije provode suprotno.
Političari svoju profesiju smatraju najplemenitijom jer se zalažu za interese zajednice, pri čemu se odriču privatnog života. Njihova mana je što previše govore i malo slušaju te ne stignu dovoljno razmišljati o pojedinim postupcima. Njihova prijateljstva uglavnom su iz koristi i čim se postigne određeni cilj ona se razilaze i/ili pucaju, a tako opet nastaju neke nove veze. Pohlepa za održavanjem na visokim pozicijama dugo vremena dovodi pojedince do njihovog sloma. Tko radi, taj i griješi, logično.

Što je s moralom na osnovu čega se skupljaju glasovi birača?


Istinoljubivost je srž moralnosti, a „u moralnosti nema ničeg božanskog, to je posve ljudska stvar”. Istina u politici se zataškava dok nekome ne postane potrebna. Ljudi su često prisiljeni dijeliti isto mišljenje svoje stranke kako bi sačuvali trenutnu ili bili nagrađeni s nekom višom pozicijom.
Kada neki problem ispliva na površinu svi se pozivaju na aktualne zakone i provedbene akte ističući važnost njihovih izmjena i dopuna, a upravo uskraćivanje prava, zabrane i brojni zakoni čine državu pokvarenijom.
Baviti se politikom znači vječno ratovati bez prolijevanja krvi, a „rat je krvava politika“. Netko izgubi vlast nad sobom, a netko nad drugima. Smisao ratovanja je uništavanje ljudi. Iz svega zaključujemo da je smisao politike zavaravanje javnosti na čijem se vrhu uspijevaju održati samo oni podnošljivi.

Prema Karelu Kosiki, „politika nije ni znanost ni umjetnost, već igra za vlast i igra s vlašću. Ta igra nije zabava, već smrtno važna stvar, i zato se u njoj smrt, fanatizam i kalkulacije češće javljaju nego humor i smijeh“. Bilo kako bilo, “ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, pa čak ako to od vas i država traži.”Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close