KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Etnički odnosi

Etnički odnosi zauzimaju vrlo bitan položaj u međunarodnoj zajednici. Njihova važnost proizlazi iz njihovog pokušaja poticanja suradnje s drugim državama. Ako odnosi nisu dobro izgrađeni i ako se ne njeguju može doći do sukoba. Sukobi se, uglavnom, odvijaju unutar jedne zemlje te su povezani s nacionalizmom.

Razlikujemo nasilne i nenasilne etničke sukobe. Nenasilni sukobi uzrokovani su kulturnim, političkim ili ekonomskim suzbijanjima. Dok sam naziv nasilni sukobi opisuje njihovu ulogu. Pojavljuju se u izazvanim situacijama kao što je reakcija na smanjivanje prava i/ili zahtijevanja veće političke moći pojedine skupine. Također, mogu biti izazvani vjerskom ideologijom ili u smislu osvajačkog rata.

U ne tako davnoj prošlosti, imamo primjer takvog cilja, gdje je naša zemlja bila žrtva srpskog agresora. Ono što je vrlo bitno da bi se spriječili takvi sukobi jest unutarnja stabilnost svake države i podrška međunarodne zajednice. Najnoviji primjeri toga su, recimo, ovi u Ukrajini. Česte su reakcije nacionalnih manjina u pojedinoj državi u kojoj zauzimaju veći broj stanovništva pod izlikom nejednakosti i diskriminacije, npr. Makedonija.
I dan, danas, iako su prošla 2 desetljeća od rata, većina naših stanovnika ne prihvaća prava Srba kao nacionalne manjine, kao što su dvojezični natpisi u Vukovaru.

Međunarodna zajednica teži sve više dobrim odnosima između država. Tome svjedoči i činjenica da je od 2000. godine puno manje oružanih sukoba nego prijašnjih godina.


 

Foto: worldnow.com

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close