Komentar tjedna

Komentar tjedna: “Domaće je domaće!”

Jedino proizvodnjom čuvamo svoja postojeća i stvaramo nova radna mjesta. Stoga, cilj je HGK povećati trajnu povezanost između dobavljača, proizvođača i potrošača. Zbog toga je još prije 18 godina osmišljena akcija pod nazivom „Kupujmo hrvatsko“. Zadaća ove akcije je podizanje svijesti potrošača o hrvatskim proizvodima. Hrvatski proizvodi moraju se što više i što bolje promovirati kako bi postali prepoznatljiviji i konkurentniji na međunarodnom tržištu.

Malo je ironično što turisti koji posjećuju Hrvatsku i tu borave neko vrijeme žele probati hrvatske specijalitete koje skupo plaćaju ne znajući kako, zapravo, plaćaju i jedu uvoznu hranu, ponajviše ribu. Sunce i more nije više dovoljno kako bismo privukli i zadržali goste. Nema čovjeka koji ne voli jesti, niti turista koji ne voli kušati nešto novo. Bogata hrvatska kuhinja sve više je zanimljiva stranim turistima te bismo joj trebali pridati veću važnost. S obzirom da RH najveći prihod ostavaruje putem turizma, trebali bismo povećati udio hrvatskih proizvoda u turizmu, a potom i u drugim sektorima.

Upravo se na tome i radi. Prije nekoliko dana je održan okrugli stol pod nazivom „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ na kojemu se raspravljalo o mogućnosti povećanja njihova korištenja te poticajima i subvencijama kako bi se prehrambeni proizvodi iz svih krajeva Domovine mogli ponuditi na Jadranu i tako ih učinili konkurentnijima jer njihova kvaliteta uopće nije upitna. Također se pojavila ideja o uvođenju nekog znaka u hotele koji upotrebljavaju veću količinu domaćih proizvoda, po uzoru na neke europske hotele. Na taj način bi se promovirali i postali još prepoznatljiviji.

Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, jest očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. S tim dolazi i veći prihod od turizma, trenutno jedini plus Lijepe naše, a tako i njezin budući gospodarski napredak. Hrvatski proizvodi već nose ponosne znakove „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“. Svjesni smo činjenice kako su naši proizvodi vrhunske kvalitete. Primjerice, gdje god putujemo barem nešto domaće ponesemo, „nek` se nađe“, a kada se vratimo kući, iako umorni s puta, s guštom pojedemo nešto toplo i hrvatsko jer, domaće je domaće!

Petra Jozipović

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close