KolumneKomentar tjedna

Komentar tjedna: Daj šta daš

Činjenica da je Republika Hrvatska treća najkorumpiranija zemlja jugoistočne Europe, uopće ne iznenađuje normalnog čovjeka jer su se mito i korupcija toliko ukorijenili u naš mentalitet da se smatraju uobičajenim i kulturnim postupanjem. Svaki treći građanin RH barem je jednom novčano podmitio državnog službenika.

Pružanje vrećica s poklonima ispod pulta ne smatraju se mitom već znakom zahvalnosti. Na taj način pokazuju koliko cijene trud stručnjaka, bilo da se radi o doktoru ili nekom drugom službeniku. Ali, Hrvati kao što piju prije i poslije jela, tako da se i pune vrećice daju i prije učinjene usluge za poticaj i motivaciju kako bi tražena usluga bila brže i uspješnije riješena te nakon učinjene usluge za zahvalnost.

Vrećice su stvarno različitih veličina tako da u njih stanu bombonijere, kave, bomboni, butelje kvalitetnih vina, boce žestokih alkoholnih pića itd. Za neke „veće“ i zahtjevnije usluge slažu se košare sa svim navedenim aranžirane još s voćem i kolačima, a ponekad se kupuju i „janjci i odojci“ koji se besramno raširenih ruku primaju oni o kojima, nažalost, ovisimo.

S obzirom da se ne radi ovaj put o novčanom iznosu, svaki drugi drugi Hrvat će vam reći kako to nije nikakav oblik mita niti korupcije ili ako i je opravdat će se izjavom kako taj „netko“ nije dužan to primiti ako se takav čin ne slaže s njegovim moralnim načelima. No, takvi su zaista rijetki u Hrvatskoj.
Brojna istraživanja pokazala su kako su najkorumpiraniji liječnici i policajci. Evo primjera, manje čekanje na operaciju preko roda, prijatelja, susjeda, preko tzv. veze i pokloni zahvale. Ili, primjer vozača automobila kada ga zaustavi policajac zbog prekršaja. Opet se povlače veze i vezice kako bi se stornirale kazne ili se ubaci koja stotica za piće kako bi se navedeno izbjeglo.

Republika Hrvatska nije jedina zemlja koja se bori s korupcijom i mnoge druge se susreću s tim problemom. Razlika je jedina u tome što je nas brojčano malo, a korupcije previše.

Kako ju spriječiti?

Smatram da se takvi postupci ne mogu iskorijeniti nikakvim strožim kaznama ili represivnim zakonima pa je i uloga istražnih institucija u sprječavanju upitna. Kao što sam već spomenula mito i korupcija su postali dio društva te nema smisla mijenjati vladajuće. Drugi se pozivaju na promjene zakona i povećanje kazni, ali čemu?.
Institucije koje se zalažu protiv korupcije i koje su ovlaštene za provedbu zakona protiv spomenutog i same su korumpirane.

Problem je u sustavu koji se treba mijenjati. Treba urediti državne institucije i poboljšati njihov rad, a tek onda poduzimati određene mjere jer dok god građani RH ne uživaju stvarnu pravnu zaštitu, a ne samo na papiru, kao i pravo na jednaku zdravstvenu skrb te brojna druga prava, odnosno dok god država nije sposobna brinuti o potrebama svojih građana i osigurati im pravedno, brže i jednostavnije rješavanje njihovih zahtjeva, problema i/ili potreba korumpiranost nacije neće se smanjiti već će se nastaviti razvijati u punom jeku.

 

 


Foto: avaz.ba

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close