VijestiZdravlje

Koliko su zaista opasni tigrasti komarci?

“U blizini granice s Bosnom i Hercegovinom u Slavonskom Brodu pronađena su jajašca i odrasle jedinke tigrastog komarca, prijenosnika virusa Zika. Prvi je to put da je ta vrsta otkrivena na području Brodsko-posavske županije”, dramatično je započeo prilog voditelj Petar Vlahov u Dnevniku 3 Hrvatske radiotelevizije, nakon što je prije toga komunicirao s astrologinjom o aktualnim političkim temama.


“Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako nema razloga za paniku, ali građane pozivaju na suradnju kako se opasni kukac ne bi tu i udomaćio”, ističe voditelj.

Nakon tog dramatičnog uvoda slijedi prilog o obitelji koja živi tik uz granični prijelaz. “Marina živi tik uz granični prijelaz. Vijest da su u blizini pronađeni primjerci tigrastog komarca, kaže, nije ju iznenadila. Sada joj je sve sumnjivo.”

Gospođa Marina govori u kameru da je njih koje žive uz Savu strašno strah, a novinarka nastavlja prilog da nije svejedno ni prvim susjedima koji imaju dvoje male djece. U kadru se vidi obitelj, mala djeca, glave male djece. Majka obitelji ističe da su komarci agresivni, da su reakcije nakon uboda i na odraslima, te da nije kao prije.

“Za paniku nema razloga, kažu u Zavodu za javno zdravstvo. Mjere suzbijanja komaraca provode se, a i građani mogu pomoći”, dodaje novinarka. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, savjetuje da građani izlijevaju vodu iz posuda u kojima se voda zadržava. “Bitno je da ta voda ne bude duže od sedam dana u tim posudama”, jer to su potencijalna legla i tigrastih komaraca, nastavlja novinarka “koji se nisu slučajno pojavili u blizini graničnog prijelaza s BiH. Susjedi su ih otkrili prije mjesec i pol.” Ravnatelj Zavoda dodaje: “riječ je o komarcu koji je od 2004. godine prisutan u priobalnim županijama i nešto iza toga u gradu Zagrebu. Riječ je o agresivnom komarcu koji je prijenosnik Zika virusne infekcije”, ističe Cvitković. Prilog se zaključuje riječima da “komarcu ne treba dopustiti da se udomaći, pa će se stanje i dalje pomno pratiti.”

Pročitajte cijeli članak na narod.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: livescience

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close