Lifestyle

Koliko vremena je potrebno za stvaranje novog prijateljstva?

Američki profesor Jeffrey Hall sa Sveučilišta Kansas zapitao se koliko je vremena potrebno da bo čovjek stvorio novo prijateljstvo pa je na tu temu napravio studiju i objavio je u časopisu Social and Personal Relationships. U njoj se detaljnije pozabavio činjenicom koliko vremena prođe od upoznavanja, preko poznanstva, povremenog prijatelja pa sve do najboljeg prijatelja, piše 24sata


Rezultate istraživanja je temeljio na dvije zasebne ankete. Po njemu neformalni odnos započinje nakon oko 50 sati druženja, a neformalni prijatelj nakon 80 do 100 sati provedenih zajedno. Snažna, prava prijateljstva nastaju nakon otprilike 200 sati druženja.

Ono što radite tijekom tog vremena je izuzetno važno, a površni razgovori, tek toliko da se nešto priča, ne doprinose stvaranju prijateljstava. Komunikacija bi trebala postati smislena ili humoristična brzo nakon upoznavanja, u roku od oko tri mjeseca, tvrdi ovaj profesor.

“Jedno tumačenje uloge druženja u stvaranju prijateljstva je kada potencijalni prijatelji pristanu na pomicanje konteksta i iskušavaju odnos na novim razinama. Na primjer, kada druženje pomaknu na sljedeću razinu pa se krenu družiti u nečijem domu ili provode sve više vremena jedni s drugima izvan uobičajenog mjesta druženja”, objašnjava profesor Hall.

Dio njegovog istraživanja bazirao se na online upitniku koji je ispunilo 355 ljudi koji su se nedavno preselili, a odgovori su se temeljili na njihovim iskustvima u upoznavanju novih ljudi.

Istraživanje je pokazalo da su kolege na poslu ili u školi najčešće predodređeni za to da postanu prijatelji, ali ne zbog vremena provedenog zajedno na poslu ili u školi, već zbog zajedničkog druženja izvan tih okvira – na primjer, gledanje filmova zajedno, igranje… Naime, takva vrsta druženja stvara više bliskosti.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close