EkoVijestiTech

Koliko saborski zastupnici znaju o odvajanju otpada?

Neki nemaju pojma čemu služi smeđa, a čemu žuta vrećica. Kakvo je znanje o razdvajanju otpada u visokom domu?


Ministri i ministrice te saborski zastupnici i zastupnice trebali bi biti primjer i kada je riječ o razdvajanju smeća. Direktov ispit iz domaćinstva, međutim, pokazao je da neki nemaju pojma čemu služi smeđa, a čemu žuta vrećica, i to stoga što u domovima nekih smeće razdvaja supruga, a neki su otvoreno priznali i da smeće ne razdvajaju. Ipak, ima i onih koji su zaslužili čistu peticu.

Kada smo pitali ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda o recikliranju, on je kazao da odgovorno kod kuće odvaja otpad.

Jednako tvrdi i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, a saborski zastupnik i bivši predsjednički kandidat Ivan Pernar ima neke dvojbe: ”Koliko mogu razdvajam papir i plastiku iako ne znam gdje s plastikom”. Recikliranje prakticira i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a ministar zdravstva Milan Kujundžić navodi sve redom: “I biološki i plastiku i staklo i papir”.

Izgleda da su naši političari prilično ekološki osviješteni, ali zanimalo nas je koliko su zaista dobro usvojili gradivo. Što ide u smeđu, a što u žutu vrećicu, provjerili smo i u Saboru. Podsjetimo, žuta je za plastiku i metal, a smeđa za bio otpad.

Na pitanje zna li možda u koju bi vrećicu išla plastika, HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač je odvratio: ‘‘Vjerujte mi, to smo dobili tek neki dan, obješeno onako na vratima. Supruga to radi, ja još nisam upućen kako”.

To meni moja obitelj rješava kako mene nema često doma”, kazao je Medved, a Pernar ustvrdio da skuplja različite vrećice i baca u spremnike i papir isto.

Kad smo ga zamolili da dodatno pojasni što i kako razdvaja, samo je poručio da ne budemo neozbiljni i dodao: ”Živjeli, svako dobro”.

Malo smo se nasmijali, ali mi smo itekako ozbiljni i znamo da je točan odgovor: plavi spremnik za papir, a zeleni za staklo.

‘Kod nas je narančasta za staklo i metal, a za papir je bijela. Za bio otpad imamo kompostane, ali to ne rade sve, kod mene to radi supruga”, uz smijeh je objasnio Butković.

Neki su pokazali zavidno znanje. HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić prisjetio se da mu nije bilo lako: ”Kad su smeđe došle, bili smo dosta zbunjeni, nismo znali što je… U smeđu vrećicu ne smiju hrana, kosti … Dosta smo o tome čitali, nije nam bilo jasno, a plastika, metal, staklo, to smo davno apsolvirali”.

Kujundžić napominje: ”Dobro, ipak sam ja te struke na određeni način pa znam to’‘, a MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja nešto je slabijeg znanja – zna da u bio otpad ne smiju neka ulja ili maziva dok po pitanju hrane nije siguran.

A nekima do ekologije očito nije stalo. HDZ-ova saborskog zastupnika Stevu Culeja gotovo smo morali moliti da s nama podijeli svoje (ne)znanje o recikliranju. O ekologiji je riječ, nije politika, kumili smo ovog zastupnika hodajući za njim po Saboru, ali ostao je neumoljiv: ”Ma baš me briga za ekologiju”.

Nije nam bilo jasno kako ga baš briga za ekologiju, ali on je samo poručio: ‘‘Ja ću vam javiti kad ću imati nešto za reći”. I na naše opetovano jednostavno pitanje reciklira li, Culej je samo poručio: ”Ja nemam veze sa smećem”. Pitali smo opet: Ne odvajate otpad? ”Ne, odvojio sam ga davnih godina’‘, zaključio je Culej.

Drugi su, međutim, podržali naš test, kao Marić koji je istaknuo: ”Informacija, edukacija, dodatnih pojašnjenja nikad dovoljno. Svaka kampanja, pa evo i vi radite priču, svaki takav pothvat je više nego dobrodošao”.

Nakon svega nismo sigurni znaju li svi naši ispitanici kako pravilno odvojiti otpad ili su odgovorima pokušavali prebaciti odgovornost na svoje ukućane. Neki su se i jako potrudili, iako smo ih uspjeli malo zbuniti, a jedan od njih je Grmoja, koji je kazao: ”U našem gradu imamo smeđe i žute kontejnere. Smeđi je plastika, žuta bio otpad’‘. Iako nije baš bio točan, dobro smo se nasmijali i na kraju možemo reći da smo svi nešto ipak naučili.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close