Lifestyle

Koliko nas naši psi zapravo razumiju?

Iako zapravo ne možemo voditi razgovore s psima, to nas ne sprečava da im govorimo štogod nam padne na pamet. No koliko nas naši psi zapravo razumiju?


Komunikacija između ljudi i pasa često je dvosmjerna, a famozna obuka nipošto se ne svodi tek na puko izdavanje i izvršavanje zapovijedi. Mnogi vlasnici žele imati poslušnog psa, no pri obuci valja uzimati u obzir to da se radi o živom, jedinstvenom stvoru koji također komunicira s nama ili barem to svojski pokušava.

U svojoj knjizi ‘Kako razgovarati sa psima’ psiholog i kinolog Stanley Coren bavi se, između ostalog, time koliko i kako psi nas razumiju. Veliko pitanje, primjerice, jest razumije li pas uopće naše naredbe?

Mnogi teoretičari i treneri smatrali su kako se ne može smatrati da pas doista razumije naloženo, već naprosto reagira na određeni zvuk ili kretnju na način na koji smo ga to naučili. Ipak, Coren, a i mnogi suvremeni znanstvenici, argumentirano tvrde kako nas psi doista razumiju te da ne samo da reagiraju na našu neverbalnu komunikaciju, već mogu naučiti značenja mnoštva riječi.

Pri obuci učimo psa da reagira na određenu zapovijed. One uvriježene su, primjerice: sjedni, lezi i dođi, no psi su u stanju naučiti obavljati i mnogo kompleksnije radnje, od raznovrsne suptilne uporabe nosa do brojnih zadivljujućih trikova i raznih sportskih disciplina poput agilitija.

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close