Zdravlje

Koliko koštaju najčešći zahvati u hrvatskim bolnicama?

Iako se često smatra da je, ako pacijent ima dopunsko zdravstveno osiguranje, liječenje za njega besplatno, to baš i nije tako. Naime, sve plaća država, točnije, HZZO.


Za jednu rutinsku operaciju poput one skidanja očne mrene cijena je 2775 kuna.

“Pacijent dođe ujutro, obradi se, pripremi se i operira i već za vrijeme ručka može ići kući. Radi se o operaciji kojih mi izvodimo oko 400 mjesečno”, kaže Miro Kalauz, oftalmolog iz KBC-a Zagreb.

“Bilo ih je 17500 tijekom 2016. godine, a HZZO je za to izdvojio gotovo 56 milijuna kuna”, kaže Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Primjerice, operacija zamjene kuka bez komplikacija stoji 21.150 kuna, a s najtežim komplikacijama iznosi 36.450 kuna. CT cijelog tijela je 1.210 kuna, a magnetska rezonancija za jedno područje stoji 707 kuna.

Za dan ležanja u bolnici izdvaja se u prosjeku 750 kuna, ovisno o vrsti liječenja.

Velik dio novca odlazi i na bolovanja. U prosjeku, svakodnevno je na bolovanju oko 36.000 ljudi. HZZO je u prošloj godini za to izdvojio 1,3 milijarde kuna.

Više na dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close