Zdravlje

Koliko je zdravo smrznuto povrće

Prvo domaće istraživanje koje se bavi usporedbom nutritivnih vrijednosti smrznutog i svježeg povrća sa svojim je timom napravila doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender za temelj nove Ledove kampanje ‘Ledo čuva najbolje’


Cilj je istraživanja bio usporediti razinu pojedinih vitamina poput vitamina A i C u smrznutom i svježem povrću nakon uobičajenog kućnog skladištenja povrća u hladnjaku i zamrzivaču. Dobiveni rezultati pokazali su kako je sadržaj hranjivih tvari dulje očuvan u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim koje se nekoliko dana čuva u hladnjaku.

Istraživanje koje je proveo stručni tim rađeno je na način da se smrznuto povrće kupovalo u trgovinama a svježe povrće u trgovini voća i povrća u sklopu tržnice. Nakon obavljene nabavke namirnice su se skladištile u hladnjaku na temperaturi od četiri stupnja celzijusa, odnosno u zamrzivaču na temperaturi -18°C. Svježe povrće se podvrgavalo mjerenju istog dana kad je kupljeno te nakon četiri dana skladištenja u hladnjaku.

Rezultati istraživanja

Sadržaj vitamina C u smrznutim mahunama iznosio je 6,86 mg/100 g, dok je u svježim mahunama koje su jedan dan bile skladištene u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 6,34 mg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 6,24 mg/100 g.

Sadržaj vitamina C u smrznutoj brokuli iznosio je 37,8 mg/100g, dok je u svježoj brokuli koja je jedan dan bila skladištena u hladnjaku sadržaj vitamina C iznosio 38,7 mg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 27,3 mg/100 g.

Sadržaj vitamina A u smrznutoj brokuli iznosio je 412 mcg/100 g, dok je u svježoj brokuli koja je jedan dan bila skladištena u hladnjaku vitamin A bio prisutan u količini od 400 mcg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 288 mcg/100 g

Sadržaj folata u smrznutom špinatu iznosio je 24,5 mcg/100 g, dok je u svježem špinatu koji je jedan dan bio skladišten u hladnjaku folat bio prisutan u količini od 8,5 mcg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 6,6 mcg/100 g.

Sadržaj vitamina C u smrznutoj cvjetači iznosio je 35,2 mg/100g, dok je u svježoj cvjetači koja je jedan dan bila skladištena u hladnjaku vitamin C bio prisutan u količini od 29,9 mg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 26,4 mg/100 g.

Sadržaj folata u smrznutoj cvjetači iznosio je 12,8 mcg/100g, dok je u svježoj cvjetači koja je jedan dan bila skladištena u hladnjaku sadržaj folata iznosio 12,1 mcg/100 g, a nakon četiri dana vrijednost se snizila na 4,3 mcg/100 g.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close