Zdravlje

Koliko dugo su ostaci hrane jestivi

Vrlo često ostane nam viška ručka, a neka jela poput variva kuhamo veće porcije kako bismo manje kuhali u tjednu. Koliko i kako ih trebate spremiti u hladnjak, saznajte u nastavku


Salata od tune, jaja ili piletine

Ako imate hladnjak namješten do plus pet stupnjeva celzijusa, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati čak do tjedan dana. Direktorica odjela za javno zdravstvo pri organizaciji NSF International Jen Tong napominje za Huffington Post kako će salata trajati i do sedam dana ako ih budete pripremali s namirnicama direktno iz hladnjaka. Budu li prvo stajale na sobnoj temperaturi, postoji opasnost da se razviju bakterije i salata pokvari prije roka.

Meso

Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohanoj piletini, pečenoj puretini ili odrescima svinjetine na naglo, u hladnjaku mogu stajati tri, najviše četiri dana. Da se ne pokvari, preporučuje se staviti ga u hladnjak unutar dva sata nakon kuhanja ili pečenja. Meso je moguće i smrznuti, ali ponekad izgubi na okusu nakon odmrzavanja.

Pizza

Ako je s mesnim sastojcima, a ne primjerice tunom, pizza može u hladnjaku biti pohranjena jednako dugo kao meso. Pazite da je dobro omotate, a prije konzumacije podgrijte; najbolje u tavi.

Juhe i variva

Kada kuhamo ovaj tip hrane gotovo svjesno kuhamo više, a juhe i variva u hladnjaku također mogu stajati do četiri dana. Budući da su to velike količine, teže ih je ohladiti unutar dva sata poput pizze ili nekoliko komada mesa. Zato varivo ili juhu odmah razdijelite u posude. Kada postane mlako, stavite u hladnjak nepokriveno i zatvorite posudu nakon što se hrana potpuno ohladi.

Pravilo spremanja ostataka hrane u hladnjak na tri do četiri dana može se primijeniti na gotovo svu hranu osim onih osjetljivijih poput školjki ili sushija koji se moraju pojesti praktički isti dan.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close