DomLifestyle

Koliko često trebamo čistiti svoj dom?

Svi imamo različite navike čišćenja, ali većinom se barem jednom tjedno prisilimo odraditi ono osnovno poput usisavanja, brisanja prašine ili pranja kupaonice. A što je sa svim ostalim poslovima? Mrski su, ali ih treba napraviti, a znanstvenici sada pak otkrivaju koliko i kako često.


Olakšava svakodnevne obaveze u kuhinji premda je koristili samo za grijanje vode, mlijeka ili podgrijavanje ručka. No ako u njoj volite kuhati, istraživanje američkog Centra za bolesti i prevenciju objavljeno u The American Journal of Epidemiology upozorava da se treba čistiti barem jednom tjedno brisanjem, a jednom mjesečno detaljno, iznutra i izvana.
Kada

Većinom se smatra da je WC školjka najprljavije mjesto u kupaonici, ali novim istraživanjem došlo se do toga da je to kada. Elizabeth Scoot, direktorica Centra za higijenu i zdravlje u Bostonu, usporedila je količinu bakterija s onom u kanti za smeće i dobro se iznenadila. Bakterije koje mogu izazvati razne infekcije bile su u 26 posto posto testiranih kada, a u kantama za smeće razina je bila tek šest posto. Stoga je zaključak da kadu treba temeljito oprati jednom tjedno.

Posteljina

Euan Tovey, voditelj grupacije za istraživanje alergena u medicinskom institutu Woolcock kaže kako odumrle stanice kože, grinje i ostale prljavštine nisu u velikim količinama kako se do sada mislilo. To vrijedi ako se obavezno tuširate prije spavanja i njegujete tijelo. Tada se koji vikend i može preskočiti presvlačenje kreveta, ali svaka dva tjedna obavezno, bez iznimke i posteljinu treba prati na visokim temperaturama.

Hladnjak

Dovoljno je da se sjetite svježeg mesa koje je slučajno pokapalo po polici ili povrća s kojeg su popadali komadići zemlje u ladici te je jasno da hladnjak treba čistiti što češće kako se bakterije ne bi razmnožavale i slučajno zarazile hranu. Kompletno ga trebate čistiti jednom mjesečno, a po potrebi ga prebrišite.

Tastatura

Ukratko, treba je čistiti jednom tjedno jer je pravo leglo bakterija. Neke su studije čak potvrdile da na njima zna biti bakterija koliko i na dasci WC školjke, pa i do pet puta više. Ako radite u uredu, tastatura je sigurno još prljavija pa odvojite malo vremena i detaljno je očistite.

Pročitajte više na tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close