VijestiZdravlje

Koliko je čaj zapravo zdrav?

Način na koji zdravstveni gurui pričaju o čaju, tjera ljude da pomisle da je riječ o nekom svemoćnom napitku, poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetisa.


Kada stručnjaci govore o čaju, oni misle na crni, zeleni,bijeli – koji su napravljeni od lišća biljke camellie sinensis. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim vrijednostima. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, provjerite sastojke za riječ “čaj”.Ono što čajeve razlikuje među sobom je način na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utječe na okus i nutritivni sadržaj. Crni čaj se pravi od uvenulih listova, a zatim se oni potpuno suše. Zeleni čaj se, takođe, pravi od uvenulih listova, ali se oni ne suše, dok kod bijelog čaja listovi nisu uvenuli i ne suše se.

Ovi čajevi imaju polifenole, tip antioksidansa za koje se misli da štite ćelije od oštećenja DNK, koji mogu izazvat rak i druge bolesti. Baš je polifenol sastojak koji je od čaja napravio toliko svemoćan napitak koji istraživači pokušavaju razumijeti.

Većina istraživanja usmjerena su na crni čaj, koji čini oko 75% svijetskog pića i zeleni čaj, koji se najčešće konzumira u Kini i Japanu. Zeleni čaj sadrži jako visok nivo antioksidansa – posebno vrstu polifenol katehin, od kojih je najaktivniji i najobilniji epigalokatehin-3-galat (EGCG).


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close