VijestiZdravlje

U kojoj dobi djeca otkrivaju da Djed Mraz ne postoji?

Nije nimalo čudno što poštanski uredi diljem svijeta zaprimaju pisma namijenjena Djedu Mrazu s prebivalištem na Sjevernom polu, s malim i velikim dječjim željama, piše 24sata


No prije ili poslije djeca će početi zapitkivati o postojanju čudesnog djeda. Obično u dobi od osam do devet godina djeca otkrivaju tajnu da im darove pod bor ostavljaju roditelji i da je postojanje Djeda Mraza mit, otkrila je studija sa Sveučilišta u Kanzasu. No unatoč sumnjama, djeca ih nerijetko lukavo prešute, kako bi ih roditelji nastavili darivati.

Djeca su jako pametna i shvaćaju da Djed Mraz ne postoji puno prije nego što to njihovi roditelji slute”, objasnio je voditelj studije i stručnjak za dječji razvoj, Charles Smith.

Prava istina o Djeda Mrazu ne dolazi odjednom, već postupno kroz više različiti tragova. Ono što je djeci najčešće “prvi trag” su brojni Djeda Mrazovi po šoping centrima i gradskim trgovima, nakon čega im postaje očito kako ne mogu svi biti on.

 

Dječji psiholozi bilježe rijetke traumatične reakcije djece na pravu istinu, poput djevojčice kojoj je otac rekao da je Djed Mraz doživio srčani udar i umro, no takav pristup se nikako ne preporučuje. Dijete koje sa 12 godina iskreno vjeruje u postojanje Djeda Mraza i letećih sobova, iz nekih psiholoških razloga ne želi se odreći iluzije. Posebice je takvoj djeci potrebno nježno objasniti istinu, te je najbolje na njihova pitanja o Djeda Mrazu uzvratiti sa protupitanjim : “A što ti misliš?”, ili ” Vjeruješ li da postoji?”.

Djeca će pokazati znakove da su spremna vjerovati kako Djedica ne postoji, ali isto tako i da nisu. Ako dijete još nije spremno čuti istinu, neće ni prihvatiti ono što mu govorite i to tada ne treba forsirati. Svakako je dobro, savjetuju psiholozi, objasniti djetetu da je ceremonija oko Djeda Mraza izraz božićnog veselja i dobre volje. Također, kroz primjer Djeda Božićnjaka dijete može puno naučiti i o darivanju, pomaganju nemoćnima i siromašnima.

Piše 24sata


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close