Scena

Koji programi u kulturi dobivaju potporu Ministarstva

Ministarstva kulture objavilo je na svojim internetskim stranicama liste odobrenih i odbijenih programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2015. godinu.


Potpore za izdavanje časopisa, ukupno 4 milijuna i 965 tisuća kuna, raspodijelit će se na 85 programa. Najveće potpore, po 550 tisuća kuna, dodijeljeno je časopisima ‘Zarez’ i ‘Vijenac’, a prate ih hrvatsko izdanje časopisa ‘Le Monde diplomatique’ s 280 tisuća kuna i ‘Hrvatsko slovo’ s 250 tisuća kuna.

Od nakladnika, najviše su sredstava za potporu knjizi dobili nakladnici Fraktura, Ljevak i Sandorf. Zaprešićkoj Frakturi odobreno je 341 tisuća kuna sredstava, Naklada Ljevak dobila je 215 tisuća kuna, a Sandorf 174 tisuće. Slijede ih Glumačka družina Histrion sa 150 tisuća kuna, Algoritam (121 tisuća) i VBZ (146 tisuća).

Fraktura, tako, u ovoj godini planira objaviti naslove među kojima su roman Amosa Oza ‘Juda’, knjiga političkih eseja Claudia Magrisa, ‘Doboši noći’ Miljenka Jergovića, ‘Dora i minotaur’ Slavenke Drakulić, ‘Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubichek’ Ludwiga Bauera i brojni drugi. Naklada Ljevak objavit će, među ostalim, Krležine ‘Marginalije’, ali i djela Ivane Simić Bordrožić, Tanje Tolić i Nenada Polimca, a Sandorf, uz ostalo, ‘Hermeneutiku subjekta’ Michela Foucaulta, ‘Rad na mitu’ Hansa Blumenberga, ‘Tajnu filozofiju’ Corneliusa Agrippe.

Od ukupno 3 milijuna i 138 tisuća kuna, koje će Ministarstvo kulture podijeliti za 146 programa Književnih manifestacija, pola milijuna kuna dobit će Sa(n)jam knjige u Istri, 191.248 kuna Sajam knjiga u Leipzigu, 150 tisuća kuna 52. Goranovo proljeće i 100 tisuća kuna Zagreb Book Festival.

Ministarstvo je odobrilo i 2 milijuna kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2015., za ukupno 79 autora. Po 42 tisuće kuna dobilo je 17 autora, među kojima su Damir Karakaš za rad na romanu ‘Tamo iza planine’, Marinko Koščec za naslov ‘U potrazi za početkom kruga’, Ivan Lovrenović za ‘Ulazeći u Varcar’ i Josip Mlakić za ‘Bezdan’, dok će 62 autora dobiti po 21 tisuću kuna.

Za 168 programa potpora knjizi – konverzije u ePub, Ministarstvo je osiguralo 89.200 kuna. Od toga 71 tisuću kuna dobiva Fraktura, a na drugom mjestu, daleko iza njih nalazi se Jesenski i Turk s 11,5 tisuća kuna potpore.


 

Tekst: Tportal


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close