Zdravlje

Koje to namirnice izazivaju ovisnost?

 Na Sveučilištu Yale, u SAD-u, provedeno je istraživanje o tome koja hrana stvara najviše ovisnost u kojem je sudjelovalo čak 400 studenata. Cilj je bio pokazati stvara li procesuirana hrana  i hrana s aditivima ovisnost više nego svježa hrana, odnosno svježe namirnice.


Pizza – iako postoje i zdraviji oblici pizze, pizza u većini restorana brze hrane je napravljena od bijelog brašna, kupljenog umaka od rajčice i sira koji se nalazi na 10. mjestu ove liste.

Čokolada – već je dobro poznat njen utjecaj na naše raspoloženje, i baš zbog toga se ona nalazi na popisu hrane koja stvara ovisnost.

Čips – ovi tanki krumpirići zapravo su puni masti, i baš zato ga naše tijelo obožava. No, već 30 komadića čipseva ima 320 kalorija.

Keksi – keksi su povezani s ovisnosti o šećeru, a istraživanje provedeno na fakultetu Connecticut pokazalo je kako jedna marka keksa stvara ovisnost sličnu kokainu, i to kod štakora. Zamislite onda što radi nama?

Sladoled – sladoled se sastoji od šlaga i mlijeka, dva proizvoda koja su prepuna zasićenih masti.

Pomfrit – pomfrit su također krumpirići koji su zapravo lako probavljivi ugljikohidrati koje pečemo u masti, a često ih i umačemo u dodatne umake, poput kečapa, koji sadrži i šećer. Zapravo je to jelo koje se sadrži od svega što ne bi trebali na dnevnoj bazi unositi u svoje tijelo, a osim toga ono podiže razinu dopamina, odnosno hormona zadovoljstva u našem organizmu.

Cheeseburger – osim zasićenih masti, cheeseburgeri se sastoje i od natrija, odnosno soli koja je jedna od tri glavna uzroka ovisnosti o hrani.

Slatki sokovi i gazirana pića – oba oblika soka nisu dobri za naš organizam ako ih u pretjeranim količinama konzumiramo jer se u njima nalazi veliki udio šećera.

Torta – ova prava rođendaska poslastica sastoji se od masti i puno šećera, pa bi ju baš zato trebali konzumirati samo za posebne prilike!

Sir– istraživanje objavljeno u američkoj nacionalnoj knjižnici medicine pokazalo je kako sir može izazvati ovisnost zbog sastojka pod nazivom kazein –proteina koji se nalazi u svim mliječnim proizvodima, a koji otpušta opijum kazmorfin koji se igra s razinom dopamina, odnosno s hormonom zadovoljstva.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close