Koje štetne tvari sadrže deterdženti i za što su opasne?

LIKACLUB

Svi mi dobro znamo da ne postoji deterdžent koji nije štetan za naše zdravlje i okolinu. No svejedno ih koristimo.Zašto? Očito zato što dobro čiste prljave površine. No, svakako bi trebali znati ponešto o štetnim tvarima kako bi smo barem smanjili učestalost njihova korištenja.


1,4-dioksan – njega sadrži dvije trećine naših deterdženata. Šokantni rezultati pokazuju da mnogi popularni brandovi šampona, losiona, pa čak i proizvoda za bebe, sadrže ovaj spoj. On može uzrokovati rak, te je opasniji od pesticida.

NPE (nonylphenol ethoxylate) – on je najprisutniju u deterdžentima za rublje, što znači da služi za prodiranje sredstva kroz rublje. NPE ometa rad endokrinog sustava i oponaša estrogen, što može dovesti do hormonskih poremećaja i raka.

Fosfati – Fosfati su zabranjeni u zemljama članicama EU, no kod nas se to pravilo nije još primjenilo.Vrlo su popularni u deterdžentima za omekšavanje vode. On uzrokuje nuspojave kao što su proljev, mučnina, a ponajviše nas treba zabrinuti njihov utjecaj za okoliš.

 


Foto: Care2

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u