Vijesti

Koje se sve promjene događaju u tijelu nakon prestanka pušenja?

Jaka želja za cigaretom traje tri minute i ako u toliko vremena uspijete odvratiti misli od te nezdrave navike, korak ste bliže da izdržite i više nikada ne posegnete za cigaretom, piše 24 sata


Danas je svjetski dan nepušenja, obilježava se svake godine 31. svibnja kako bi se ljude potaknulo da prestanu s ovom lošom navikom. Obilježavanje tog dana inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Mnogi ljudi su primijetili da su vrlo brzo nakon prestanka pušenja osjetili kako imaju više energije. Što se sve događa u tijelu kada prestanemo pušiti – unutar 20 minuta pa sve do 15 godina kasnije – objasnila je mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva na portalu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije.

  • Unutar 20 minuta – opada broj otkucaja srca i krvni tlak.
  • Nakon 12 sati – razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalu.
  • Između 2 i 12 tjedna – cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana.
  • Između 1 i 9 mjeseci – smanjuje se kašalj i kratkoća disanja.
  • Nakon jedne godine – rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je napola u odnosu na pušača.
  • Nakon 5 godina – rizik nastanka moždanog udara je smanjen.
  • Nakon 10 godina – rizik od raka pluća smanjen je napola u odnosu na pušače te opada i rizik za rak usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače.
  • Nakon 15 godina – rizik za koronarnu srčanu bolest izjednačen je riziku nepušača.

Prestanak pušenja i dužina života: 

– Što se ranije ostavite cigareta, to bolje. Kada netko prestane pušiti u dobi od 30 godina, životni vijek mu se produžuje za skoro 10 godina. Ukoliko se ostavi cigarete sa 40, tada će živjeti devet godina dulje. Odbacivanje cigareta u 50. produžuje život za šest, a u 60. za tri godine – pojasnila je mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec.

“Svakim dimom u tijelo uđe oko 4000 kemijskih spojeva”

Dr. Nevenka Blažić-Čop i dr. Veljko Đorđević u knjižici “I vi možete prestati pušiti” upozoravaju koliko je duhanski dim štetan za zdravlje, između ostalog, i zbog mnoštva kemikalija koje se mogu pronaći u cigaretama:

“Svaki pušač udisanjem duhanskog dima na jedinstven način istodobno unosi u tijelo oko četiri tisuće različitih kemijskih spojeva. Oni djeluju na više načina: podražajno, toksično, kancerogeno, psihoaktivno. Među četiri tisuće kemikalija najmanje 63 prouzročuju rak djelujući kao potpuni ili nepotpuni kancerogeni čimbenici.

Osim raka pluća, pušenje prouzročuje rak usnice, jezika, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i bubrega. Pogođeni su gotovo svi važni organi. Oštećujući pojedine organe i organske sustave, pušenje razara tjelesno zdravlje i postupno dovodi do ovisnosti.”

U knjižici “I vi možete prestati pušiti” se nalaze detaljnije činjenice o cigaretama i pušenju te odlični savjeti kako se riješiti te loše navike, a možete je pronaći OVDJE.

Pročitajte više na 24 sata


 

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: unsplash

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close