Scena

Koja je razlika između hrvatske i srpske Ličke kape?

Lika je od pamtivijeka dio teritorija Hrvatske. U jednom dijelu povijesti Hrvata od stoljeća sedmog, prostor Like naselili su Srbi. Samim time došlo je do miješanja i prisvajanja kulture Hrvata, od strane Srba. Izvorna Lička narodna nošnja postala je predmet kojim se manipuliralo od strane tadašnjih ličkih novonaseljenih Vlaja.

Jedan od takvih predmeta bila je i kapa, najpoznatiji lički hrvatski simbol. U podnožju Velebita, pa sve do Plješivice, stvorena je druga izmišljena verzija ličkog simbola. Srpska lička kapa, koja je posebno bila njegovana u području Korenice, Donjeg Lapca i ostalim prosrpskim dijelovima teritorija Like. Međutim, povijest kaže da je priča sa Srbima iz Like počela prije 200-tinjak godina.

“Naime, nakon protjerivanja Osmanlija očekivao se povratak Like pod vlast hrvatskog bana. Međutim, Habsburška monarhija stavila ju je pod izravnu vlast svoje dvorske Komore, a zatim 1714. godine pod upravu Karlovačkog generalata. Tako je Lika došla u sastav Vojne krajine u čijem će sastavu ostati sve do njezinog ukidanja 1881. godine. Kako su Ličani u početku pružali otpor strogom vojnom režimu, 1746. osnovan je posebni vojno-upravni teritorij Ličke regimente (pukovnije), da bi se učvrstilio nadzor nad ovim krajem. Usporedno sa stvaranjem novog upravnog ustroja, na ličko područje naselilo se se novo stanovništvo, Hrvati Bunjevci i pravoslavni Vlasi (kasnije Srbi) koji su trebali poslužiti kao stalna vojska za potrebe bečkog dvora. Razlike između tradicijskog odijevanja Hrvata i Srba iz Like su danas zapostavljene, te se često izjednačavaju, često u korist velikosrpskog prisvajanja Like kao kulturnog i nacionalnog teritorija. Najveća razlika, ujedno i najzapostavljenija, jest muški odjevni predmet – nadaleko poznata lička kapa. Razlike su čak i na prvi pogled očevidne: hrvatska lička kapa ima 12 kitica (simbolika 12 apostola), kratke su do ramena, te je obod od crvenog platna izvezen crnim koncem, tvoreći stiliziranu ornamentiku; srpske ličke kape imaju 9 kitica (simbolika 9 Jugovića koji su poginuli na Krbavskom polju), te se spuštaju dugo niz leđa, a kapa je crnog oboda, gusto izvezena crnim koncem bez ornamentike. Ove razlike su postale zanemarivane nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme komunističkog režima tadašnje Jugoslavije.” prenosi Croatian traditional costumes.

Na fotografiji pogledajte koja je točno razlika između hrvatske i srpske ličke kape i narodne nošnje.

Razlika između srpske i hrvatske ličke nošnje (izvor: Croatian traditional costumes, Facebook)
Razlika između srpske i hrvatske ličke nošnje (izvor fotografije: Mladen Kakša, Croatian traditional costumes, Facebook)

Tekst: LC/Croatian traditional costumes

Fotografije: Mladen Kakša

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Mladen Kakša

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close