Zdravlje

Koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

Dezodoranse koristimo svi i to uglavnom svakodnevno. Možemo reći da su oni sastavni dio naše kupaonice. No, jesu li oni naši saveznici ili naši ljuti neprijatelji koji uzrokuju kronične bolesti?!


Dezodorans i antiperspirant- ima li razlike?

Razlika postoji. Kad se znojimo, lučimo znoj ispod pazuha. Taj znoj sam po sebi nema neugodan miris, ali se veže s bakterijama koje taj miris stvaraju. Dezodorans je preparat koji ne utječe na znojenje, ali zato neutralizira neugodne mirise. Dezodorans obično ima u sebi parfem i neko antiseptičko sredstvo. Tako se uništavaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem se brine za lijepe mirise.
Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprječava znojenje. On sadrži kemikalije koje zaustavljaju znojenje. Ako se ne znojimo nema ni neugodnog mirisa. Znojenje se zaustavlja ili tako da se začepe pore ili pomoću kemikalija koje ga zaustavljaju. U komercijalnoj primjeni te kemikalije najčešće u nazivu imaju riječ “aluminij”. Antiperspiranti su obično učinkovitiji od dezodoransa u sprječavanju neugodnih mirisa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike.

Što kupujemo u trgovinama?

Na policama trgovina, šareni i privlačni, dočekuju nas i dezodoransi i antiperspiranti. Obično se radi o kombinaciji to dvoje i obično se taj proizvod naziva jednostavno- Dezodorans. No, kad pogledate sastav tog “dezodoransa”, često ćete na listi naći i aluminij, to vam govori da preparat nije samo dezodorans nego i antiperspirant.

Aluminij kao prijetnja zdravlju

Dokazana je povezanost aluminija i nekih bolesti, prvenstveno Alzheimerove bolesti i raka dojke kod žena. Koliko je jako aluminij povezan s tim bolestima ne zna se točno. Neki tvrde da je neznatno, a neki da je i previše. No, činjenica je da sve što nanosimo na tijelo djelomično i ulazi u tijelo. Poznato je da se aluminij, jednom kad uđe u tijelo, ponaša slično kao estrogen, da ga, recimo to tako, imitira. Također je poznato da u jako velikim dozama aluminij utječe na živčani sustav. Od tuda i povezanost s Alzheimerovom bolešću.

Na svakom od nas je da odluči hoće li ili neće koristiti preparate s aluminijem.

Rizici korištenja aluminija sigurno postoje, no, koliko je nama poznato, još se ne može sa sigurnošću reći koliki su.


Tekst: krenizdravo

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close