KolumneKnjiževni petak

Književni rekordi: Najprodavanije knjige svih vremena

Danas donosimo zanimljivu listu knjiga koje su najprodavanije širom svijeta, neki naslovi će vas svakako iznenaditi dok bi vas nedostatak nekih mogao šokirati.

“Priča o dva grada” – Charles Dickens


Radnja se zbiva ni manje ni više nego kako sam naslov kaže u dva grada: Londonu i Parizu. Vrijeme je francuske revolucije, kada francuska prijestolnica živi u pogibelji i pod nožem giljotine. Naša junakinja je mlada Francuskinja koja živi u Engleskoj. Prateći njenu životnu priču doznajemo tragičnu povijest njene obitelji i tajanstvenu povezanost s obitelji Evremonde i s engleskim odvjetnikom Simonom Cartonom. Priča govori o dnu do kojeg ljudsko biće može potonuti i, suprotno tome, o visinama koje se mogu dosegnuti samoodricanjem i žrtvom.

“Gospodar prstenova” – J.R.R.Tolkien

Gospodar prstenova epski je fantastični roman kojeg je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Priča je započeta kao nastavak Tolkienovog ranijeg djela, Hobita, ali se razvila u mnogo veću i kompleksniju priču. Pisana je u fazama između 1937. i 1949. godine, a velik je njezin dio nastao tijekom Drugog svjetskog rata.[2] Iako je planirano objavljivanje romana u jednom svesku, on je objavljen u tri sveska 1954. i 1955. te je i kasnije obično tako bio objavljivan. Od prvog je objavljivanja tiskan mnogo puta i preveden na velik broj jezika, i postao je jedno on najpopularnijih i najutjecajnijih djela književnosti 20. stoljeća.

“Hobbit” – J.R.R. Tolkien

Hobita je Tolkien zamislio kao fantastični roman za djecu i naravno odrasle. Prvi put je objavljen davne 1937. g. Iako zamišljen kao roman za djecu, stekao je popularnost i među odraslima. Priču je nazvao “Tamo i nazad” te prati dogodovštine Hobita Bilba Bagginsa i njegovih suputnika. Kako je priča stekla veliku popularnost, publika je tražila još te je izdana knjiga Gospodar prstenova.

“10 malih crnaca” – Agatha Christie

Deset je ljudi, na poziv ekscentrična bogataša kojeg nitko ne poznaje i koji se nigdje ne pojavljuje, namamljeno na kratak odmor na opskurnom otoku i u još opskurnije zdanje. Svaki od njih stigao je s mračnom tajnom koju krije kao što zmija krije noge, koja mu snažno pritišće savjest, i od čijeg razotkrivanja svi strahuju. Odsječeni od kopna i od cijeloga svijeta te upućeni samo jedni na druge – svi oni postaju potencijalne žrtve nečije osvete radi
zločina što su ih sami počinili, no svaki je od njih istodobno i istražitelj, sudac, te mogući egzekutor…

“Lav, vještica i ormar” – C. S. Lewis

Peter, Susan, Edmund i Lucy pronašli su kroz stari ormar tajni put u svijet Narnije. Ondje su se ujedinili s Aslanom u nastojanju da pobijede Bijelu Vješticu i spase Narniju od vječne tame i zime. Zbog toga što su postali vrlo hrabri, a dokazali su da su sposobni donositi teške i važne odluke, postaju kraljevima i kraljicama u Narniji. A tko jednom postane kralj ili kraljica u Narniji, ostaje to zauvijek.

“Mali princ” – Antoine de Saint-Exupéry

Jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, klasično je djelo svjetske književnosti, nezaobilazna lektira za sve ljubitelje lijepe književnosti. Taj roman, napisan 1943. i inspiriran autorovom avionskom nesrećom nad Saharom, prepričava susret s dječakom s nepoznata asteroida. Dječak, nakon obilaska nekoliko manjih planeta, pada na Zemlju i prepričava autoru svoje susrete s različitim šašavim stanovnicima.

“Da Vincijev kod” – Dan Brown

Za vrijeme svog službenog posjeta Parizu harvardski stručnjak za simbologiju, Robert Langdon, saznaje da je u Louvreu ubijen vremešni kustos, a pokraj njegova leša pronađen zagonetni kod.

Pokušavajući riješiti bizarnu zagonetku, Langdon i sposobna francuska kriptologinja Sophie Neveu polako shvaćaju da su tragovi rješenja skriveni u djelima Leonarda da Vincija. Sve se dodatno zakomplicira kad Langdon otkrije zapanjujuću kariku: pokojni kustos bio je vezan sa Sionskim prioratom, stvarnim tajnim društvom čiji su članovi bili Sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo, da Vinci i mnogi drugi. Robert Langdon sumnja da se nalaze u lovu na povijesnu tajnu, i ako ne uspiju dešifrirati zagonetku, tajna Sionskog priorata i drevna istina bit će zauvijek izgubljene.

“Lovac u žitu” – J. D. Salinger

Iako objavljena 1951. godine, knjiga i danas izaziva mnoge kontroverze, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bila 13. na ljestvici najosporavanijih knjiga u 90-ima prošloga stoljeća, prema Udruženju Američkih Knjižnica. Njen protagonist, Holden Caulfield, postao je tinejdžerskom ikonom gnjeva i ljutnje. On prepričava svoja iskustva iz prijašnje godine svoga života (kada je imao 16 godina). Holden je izbačen iz Pencey Preparatory School (privatna srednja škola koju pohađa), nakon što pada iz svih predmeta osim engleskog jezika i odlazi u New York, planirajući provesti par dana u gradu prije nego što ode kući i obavijesti roditelje. Knjiga, pisana u prvom licu, prepričava ta tri dana provedena u New Yorku…


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close