KolumneKnjiževni petak

Književni petak – Recenzija knjige “Ja sam Malala”

“Ja sam Malala” istoimene autorice Malale Yousafzai knjiga je o hrabroj djevojci u teškim vremenima, koja se usprotivila nepravdi i za to gotovo platila svojim životom.

Priča započinje s talbinaskom okupacijom doline Swat u Pakistanu. S ratom dolaze i mnoge promjene u životima stanovnika doline Swat, najgore je ženama i naravno ženskoj djeci. Mlade djevojke diskriminirane su na svakom koraku. Talibani ih tjeraju da nose burke te im zabranjuju ići u školu.

Malala je više od svega voljela ići u školu i zato je odbijala šutjeti. Na javnim skupovima i u medijima počela je, unatoč velikom riziku, dizati glas protiv talibanskog terora. Posebno je branila svoje ali i pravo svih ostalih djevojčica na školovanje.

Jednoga dana na povratku iz škole dva su muškarca zaustavila autobus u kojemu je bila Malala a jedan od njih viknuo je: “Koja je među vama Malala?” Jedna se djevojčica okrenula da mu kaže: “Ja sam Malala”, a on je izvukao pištolj i pucao joj u glavu. Metak ju je pogodio iznad oka, prošao kroz lubanju, ali joj je tek okrznuo mozak. Hitno je prebačena u lokalnu bolnicu pa helikopterom u veliku područnu bolnicu. Neko je vrijeme bila između života i smrti, ali je nakon brojnih operacija u Pakistanu i Engleskoj tu tešku ozljedu preživjela.

Danas je zbog svoje hrabrosti i borbe za pravo djevojčica na školovanje poznata diljem svijeta, sudjeluje na raznim svjetskim konferencijama, govorila je u Ujedinjenim narodima, na Harvardskom sveučilištu, primili su je američki predsjednik Barack Obama i britanska kraljica Elizabeta. Najmlađa je dobitnica  Nobelove nagrade za mir.

Nevjerojatna priča o hrabrosti mlade djevojke, koja će vas dirnuti do suza. Pouka koju možemo izvući je da stanemo i razmislite o svemu što imamo a što tako lako može nestati tuđom voljom. Te ono što je najvažnije ova priča će vas naučiti da cijenite sitnice i da ih ne shvaćate sve zdravo za gotovo.

Malala će vas inspirirati, podsjetiti a neke možda i naučiti kako se ne treba uvijek pokoravati volji drugih, kako je i jedan glas ma koliko on malen bio, dovoljan da se stvari pokrenu na bolje.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close