KolumneKnjiževni petak

Književni petak: Recenzija knjige – Dalaj lamina mačka

David Michie, autor nekoliko bestselera o budizmu, rođen u Zimbabveu, živio u Južnoj Africi, Londonu i Australiji, uspio je napraviti neodoljivi amalgam upravo toga: roman piše, u prvom licu sigurno pogađate Dalaj lamina mačka!

I tako je autor mački prepustio da nas vodi kroz Dalaj laminu kuću, iz svoje mačje perspektive, pa smo ne samo dobili uvid u to kako manje-više Dalaj lama provodi dan, nego smo privilegirani čuti i mnoge njegove razgovore, s osobljem, redovnicima i raznoraznim gostima i posjetiteljima, od kojih se neki i izrijekom spominju.

U svakom od dvanaest poglavlja nešto naučimo, ili se pak podsjetimo na neko od temeljnih budističkih učenja. Jer, “dobivati lekcije” od jedne mačke, i uspoređivati se s njom, nije možda uobičajeno.  Meni je svakako slatko i zanimljivo. I ovoj fantastičnoj knjizi dajem čistu peticu.

Ako niste među onim koji su znatiželjni i/ili ljubitelji budizma i naravno mačaka, vjerojatnije je da vas ova knjiga – iako ćete je možda smatrati simpatičnom i šarmantnom – neće oboriti s nogu, a moje oduševljenje ćete vjerojatno smatrat ćete pretjeranim.

Ako ste pak od onih drugih, ukratko ovo je jedna idealna knjiga za poklon, plažu, tramvaj, ponovno prečitavanje kojeg odlomka… Topla, duhovita i toliko jednostavna da bi je mogli čitati i zavoljeti i tinejdžeri.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close