KolumneKnjiževni petak

Književni petak: Knjige koje su obilježile 2015. godinu

Kako to obično biva na kraju svake godine ili na početku nove radimo razne popise stvari i događaja koji su obilježili godinu na izmaku. Kako ni književni petak ne bi bio iznimka danas vam donosim popis knjiga koje su obilježile 2015. godinu.

Milan Kundera: “Praznik beznačajnosti”

Nakon petnaest godina slavni češki pisac Milan Kundera objavio je svoj najvjerojatnije posljednji roman ‘Praznik beznačajnosti’. U dubokoj starosti od 86 godina Kundera je napisao roman za koji je dobio velike pohvale, ali i izazvao napade, kojima se ovom suvremenom klasiku odriče relevantnost. Vječni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, autor kultne ‘Nepodnošljive lakoće postojanja’ ovom svojom posljednjom gestom razveselio je sve svoje obožavatelje, no isto tako uzburkao književnu i kritičarsku javnost. Ako se pitate zašto – morat ćete pročitati roman.

Harper Lee: “Idi, postavi stražara”

Osim ‘To Kill a Mockingbird’, američka autorica Harper Lee našla se na našem popisu zbog ili bolje rečeno s još jednim djelom. Nakon više od pola stoljeća, autorica je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana te time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. Hrvatski prijevod romana  objavljen je nedavno u izdanju Znanja i već je zaintrigirao književnu javnost i publiku.

Elena Ferrante: “Dani Zaborava”

Elena Ferrante na vrlo suptilan i dirljiv način opisuje osjećaje i misli napuštene supruge koju je muž ostavio zbog „druge žene“. Mogli biste se smijati i plakati zajedno sa Olgom, ponekad i poistovjetiti iako niste nikada imali slično iskustvo. Pomalo i čitatelj postaje sve više ljut i ogorčen na Marija te biva usisan u vrtlog Olginih snažnih emocija. Knjiga je pravi vatromet osjećaja. Očaj, tuga, razočarenje i bol su toliko dobro opisani u ovom romanu da ne možete ostati ravnodušni – identifikacija je neminovna. Konačna poruka ovog romana je da je suvremeni brak ustvari zlatni kavez. Život je negdje vani. Dani napuštenosti lako se pretvaraju u dane oslobađanja.

 E. L. James: “Grey”
Iako tek objavljena na engleskom jeziku, četvrta knjiga erotskog serijala koji je započeo s “Pedeset nijansi sive” već je postala svjetski bestseler. Priča koja je poznata iz trilogije E. L. James, o naivnoj studentici koju zavodi bogati magnat pa se potom upuštaju u strastveni sado-mazo seks, ovoga je puta ispričana iz vizure gospodina Greya osobno.

Hugh Laurie: “Vrlo komplicirana trgovina”

Prozni prvijenac Hugha Laurieja, holivudskoga glumca i glazbenika, priča je o umirovljenom vojniku Thomasu Langu koji preživljava radeći povremeno kao zaštitar. Život mu se naglo zakomplicira kad dobije ponudu da ubije bogatog američkog poduzetnika, a Lang protiv svoje volje biva uvučen u zavjeru u koju su upleteni međunarodni trgovci oružjem, teroristi, CIA, lijepe žene i brzi motoristi. „Vrlo komplicirana trgovina“ triler je pun humora koji započinje narudžbom ubojstva, a živopisnog Lauriejeva detektiva – koji se, usput, i zaljubi – zaplet vodi u posve nepredvidivom pravcu.

Umberto Eco: “Nulti broj”

Novinarska redakcija kao jazbina iz koje se lansiraju spinovi. Novine pokrenute ne radi informiranja nego radi manipuliranja i diskreditiranja i, najvažnije, zato da bi vlasnik imao idealno oružje za ucjenjivanje moćnijih od sebe i ulaznicu za povlašteni krug u kojem se izvrsno zarađuje. Novinar koji hoda zakutcima Milana rekonstruira okolnosti Mussolinijeve smrti i paranoično ih povezuje s najmračnijim urotama i pokoljima koji su obilježili talijanske „olovne godine“ terorizma. Ljubavna priča dvoje gubitnika – prezrela i nerealizirana pisca i novinarke koja mora konfabulirati o „nježnim prijateljstvima“ slavnih, a plače na Beethovenovu Sedmu…. „Nulti broj“, novi roman velikog Umberta Eca, pisca čija se djela kontinuirano prevode na više od četrdeset jezika, odmah nakon svog izlaska zaposjeo je vrhove top-liste najprodavanijih knjiga u Italiji. Triler je to o novinarstvu i svijetu u kojem živimo, realističan i kad se doima satiričnim, kroničarski zastrašujući. Majstor tekstualne kuhinje baveći se nekim od svojih omiljenih tema – teorijama zavjere, manipuliranjem i mračnom stranom medija – ovim je romanom napisao sjajnu analizu našeg doba.

Paula Hawkins: “Djevojka u vlaku”
Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da ce svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuca. Jedna ce joj kuca posebno zapeti za oko. Umislit ce si da poznaje njezine stanare i nazvat ce ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina koji se nakon razvoda poceo raspadati. A onda ce se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel ce shvatiti da život idilicne obitelji nije tako savršen. Sve ce se promijeniti, savršena ce obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kuci i postati dio života koji je dotad samo gledala iz vlaka.

 David Lagercrantz: “Što nas ne ubije”

Frans Balder, ekscentrični genij i jedan od vodećih svjetskih informatičkih stručnjaka, iznenada se vraća u Švedsku iz Silicijske doline, gdje je radio u jednoj od najmoćnijih svjetskih kompanija. Od bivše žene uzima autističnog sina, zatvara se u svoj osigurani dom i posve se osamljuje. Istovremeno je nepoznati haker provalio u najčuvanije svjetske servere, one američke nacionalne sigurnosne agencije NSA, koja svakodnevno prati milijarde telefonskih poziva i poruka elektroničke pošte. U Hakerskoj republici slave, jer samo je jedna osoba na svijetu to mogla učiniti – neponovljiva Lisbeth Salander. No ona ništa ne čini ako za to nema duboke razloge, koji su uvijek povezani s njezinom željom da zadovolji pravdu.
Mikael Blomkvist u dubokoj je poslovnoj krizi jer već odavno nije napisao reportažu koja će potresti stupove društva i časopis Millennium, koji ima nove vlasnike, vratiti na staze slave. Jedne večeri dobiva poziv od Baldera i iako je skeptičan prema informatičaru, odlazi na razgovor.

Neka vam je sretna 2016. godina!


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close