KolumneKnjiževni petak

KNJIŽEVNI PETAK: Knjige koje će obilježiti 2016. godinu

Iako će će tokom godine sasvim sigurno odjeknuti još pokoji naslov, koji se ne spominje na ovoj listi, a koji će zasjeniti sve sadašnje favorite. Ipak u ovom trenutku ovo su najpopularnije knjige koje očekujemo u 2016. godini.

1. Visoke planine Portugala (The High Mountains of Portugal), Yann Martel

Priča počinje u Lisabonu početkom prošlog stoljeća, kada mladić Tomas pronađe dnevnik koji će ga odvesti u potragu za miserioznim predmetom koji bi mogao promijeniti nama poznatu povijest. Reputacija autora koji je napisao “Pijev život”, je dovoljna pozivnica da pročitate, po svemu sudeći, još jedan vrhunski roman.

2. Kraj smjene (End of Watch), Stephen King

Jedan do najpoznatijih pisaca našeg vremena, finalizira trilogiju o Bill Hodgesu. Umirovljeni detektiv mora riješiti slučaj u kojem je serijski ubojica našao način da nekako djeluje, usprkos tome što potpuno onesposobljen leži u bolnici. Klasična misterija i zaplet u mračnoj atmosferi kakvu samo King može kreirati.

3. Prva kći Amerike (America’s First Daughter, Stephanie Dray i Laura Kamoie

Nakon što su pročitale tisuće originalnih pisama i dokumenata, autorice Dray i Kamoie su napisale priču o Patsy, najstarijoj kćeri američkog velikana Thomasa Jeffersona. Ne samo da je, nakon smrti gospođe Jefferson, postala očev asistent, Patsy je čuvala i tajnu o Thomasovoj aferi s jednom od njegovih sluškinja.

4. Gospodin Splitfoot (Mr. Splitfoot), Samantha Hunt

Preporuka svima koji uživaju u tzv. magičnom realizmu, kakav na primjer nalazimo kod Haruki Murakamija ili Neil Gejmena. Dualne narativne strukture i kompleksne vremenske linije su gušt za mnoge čitatelje.

5. Tvoje srce je mišić veličine šake (Your Heart Is A Muscle The Size Of A Fist), Sunil Yapa

Iako je u pitanju debitantska knjiga autorice Sunil Yapa, očekivanja ovog djela su istinski velika. Naracija sedam likova isprepletena je kroz radnju u čijem centru je protest.

6. Kraljica noći (The Queen Of The Night), Alexander Chee

Za današnje uvijete života, prilično dugo pisan roman Alexander Cheea. Rezultat je elegantno napisana knjiga od blizu 600 stranica. Čini se da je u pitanju istinsko osvježenje u vrijeme hiperprodukcije.

7. Srce (The Heart), Maylis de Kerangal

Sva događanja su smještena u razdoblje od 24 sata, tokom transplatacije srca. Originalno napisana na francuskom jeziku, knjiga “Srce” autorice Malylis de Kerangal pružit će jedinstveno iskustvo.

8. Načini nestanka (Ways To Disappear), Idra Novey

Moguće je da ima nešto u tome što Idra Novey podjednako uspješno objavljuje i poeziju, pa se njene rečenice formiraju u tako divne strukture u kojima čitaoci uživaju. U ovoj knjizi, priča prati brazilskog pisca koji je navodno nestao.

9. Ruševina i red (Wreck And Order), Hannah Tennant-Moore

Čini se da će u ovom romanu najviše uživati mladi koja uživa u svojim dvadesetim godinama. Junakinja Elsie utjelovljuje lik djevojke koja preispituje tipične preoukapacije tog životnog doba uključujći seks, duhovnosti, želje za pogrešnim stvarima, ljudska ponašanja i još mnogo toga.

10. Almanah skeptika (A Doubter’s Almanac), Ethan Canin

Milo je matematički genije i velika zvijezda u znanstvenim krugovima. To automatski znači život koji ne može biti uobičajen i prosječan. Briljantni autor Canin se ponovo majstorski poigrava s psihologijom i izvanrednim likovima.

11. Nježno (Tender), Belinda McKeon

Knjiga o prijateljstvu između žene i čovjeka koji su se sreli kasnih 90-ih u Dublinu. Predivna priča u svakom smislu te riječi, sa likovima koji će vam probuditi emocije na način koji niste očekivali.

12. Nije tvoje ono što nije tvoje (What Is Not Yours Is Not Yours), Helen Oyeyemi

Autorica hit romana “Gospodin Fox”, “Dječak”, “Snijeg” i “Ptice” ponove se vraća nakon pauze. Komercijalni uspjeh je zagarantiran, a što se tiče nas čitatelja – velika očekivanja koja Helen Oyeyemi nikada nije iznevjerila.

13. Stoj mirno (Hold Still), Lynn Steger Strong

Još jedan prvijenac i još jedan hit u najavi. Roman “Stoj mirno” je priča o dobrim namjerama i pogrešnim ishodima. Kroz fenomenalno izvajane likove, autorica ulazi u dubine obiteljske ljubavi.

14. Asistenti (The Assistants), Camille Perri

U romanu Asistenti gdje ćemo se poistovjetiti s likovima poput nas običnih radnih ljudi i poznatim situacijama, koje nam opušteno i kroz humor predstavlja autorica Camille Perri.

15. Bogati i lijepi (Rich And Pretty), Rumaan Alam

Ova knjiga, koja prati prijateljske odnose i način na koji se mijenjaju od školskih dana do odrastanja, mogla biti posebno zanimati čitatelje svih uzrasta.

16. Stakleni mač (Glass Sword), Victoria Aveyard

Željno očekivan nastavak New York Times bestsellera Crvena kraljica. Mare Barrow je pripadnik niže klase koja ima crvenu krv, za razliku od elitne klase srebrne krvi. Čak i kao takva, ona posjeduje moći svojstvene eliti, što je čini drugačijom i opasnom u očima plemića. Ubrzo će otkriti da postoje i drugi kao ona.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close