KolumneKnjiževni petak

Književni petak – Dječje knjige koje bi trebali ponovno pročitati

Na dan rođenja Hansa Christiana Andersena odnosno 2. travnja , obilježen je Međunarodni dan dječje knjige, zato sam se odlučila vratiti u djetinjstvo. No neću pričati o knjigama za djecu u nekom recimo to klasičnom smislu. Danas ću vas podsjetiti na knjige koje smo svi čitali kao djeca no jesmo li shvatili njihovu poruku? Možda ćete nakon ovog teksta odlučiti ponovno pročitati neku od ovih knjiga i sami dokučiti skrivenu poruku unutar korica.

“Bambi” – Felix Salten

Prekrasna priča o malenom , nevinom lanetu koje živi naizgled sasvim idiličan život. No što se zapravo krije iza sve te idile? Kroz priču o Bambiju pratimo njegovo odrastanje koje je ispunjeno strahovima od onih dječjih bezazlenih pa sve do onih životno važnih. Također pratimo i njegove prve ljubavi i žudnje i na kraju krajeva najveći životni udarac, gubitak majke. Ono što sigurno nismo uočili kao djeca jest sljedeće : život je zapravo krug, koliko daješ toliko možeš dobiti nazad, a ono najtužnije što možemo spoznati jest činjenica da na koncu svatko umire sam.

“Djevojčica sa šibicama” – Hans Christian Andersen

Little_Match_Girl_-_Anne_AndersonNajtužnija priča ikada napisana. Sirota, malena djevojčica koju tjeraju da po najgoroj zimi prodaje šibice praktički gola i bosa. Bez i jedne prodane šibice povratak domu nije opcija. Ako se to uopće može nazvati domom uzmemo li u obzir da se otac, uz pomoć alkohola, pretvara u čudovište. Na kraju ova djevojčica umire pokušavajući se ugrijati šibicama i tako odlazi na bolje mjesto. Siromaštvo, nasilje u obitelji, izrabljivanje i na kraju smrt djeteta, ovu priči teško možemo “probaviti” i mi odrasli a kamoli djeca u osnovnoj školi.

“Alisa u Zemlji čudesa” – Lewis Carrol

Ah Alisa, tko može odoljeti životinjama koje pričaju, napitku od kojega se smanjiš, keksu od kojeg narasteš, hodajućim kartama, satu koji uvijek kazuje da je vrijeme za čaj…. Veselo i razigrano ali s dubljim porukama. Sve te silne promjene koje Alisa doživljava zapravo bi se mogle protumačiti kao “simptomi” puberteta. Recimo velika Alisa koja postaje malena, to možemo protumačiti na način da se u pubertetu smatramo odraslima odnosno velikima, a svi nas zapravo smatraju djecom odnosno malenima. Iz ove priče zapravo možemo doći do mnoštva spoznaja npr igra nema smisla ako nema pravila ili pak da treba biti uljudan prema svima, pogotovo ako od njih očekuješ pomoć.

“Mali princ” – Antoine de-Saint Exupéry

Kleiner_Prinz_-_Rose_3
Izvor: Lerche2 [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
“Mali princ” knjiga koju ne samo da bi ste trebali ponovno pročitati već bi trebala biti sastavni dio vaše kućne knjižnice. Priča o stanovniku planeta B612 koji se putovanjem kroz svemir i konačnim dolaskom na Zemlju upoznaje s manje lijepim navikama i porocima odraslih ljudi. Malog princa teško je razumjeti, možda ni kao odrasli ne bismo uspjeli svu simboliku, kojom ova priča obiluje, otkriti, zato je ne razumljivo što uopće Mali princ radi na popisu lektire za osmi razred osnovne škole. Spoznaja do kojih dolazimo jest da su ljudi zapravo osamljeni,  neki su oholi, otuđeni od drugih, ali još uvijek postoje nada, još postoje oni koji vjeruju da se svijet može promijeniti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close