KolumneKnjiževni petakVijesti

Knjige koje vas neće uspavati

Današnja tema su klasici svjetske književnosti koji će vas prikovati za svoje stranice i svakako inspirirati da svijet gledate drugim očima.

“Ubiti pticu rugalicu”, Harper Lee

Roman o odrastanju u vrijeme gospodarske krize 1930-ih godina. U ulozi pripovjedača je malena Scout, koja zajedno sa starijim bratom Jemom i prijateljem Dillom istražuje tajne susjedstva te otkriva mračan svijet siromaštva i grubosti. Britanski knjižničari su čak ovoja klasik stavili i sipred Biblije, uz objašnjenje da je to knjiga koju bi svi trebali pročitati.

“Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Ken Kesey

Ovo je prvi roman američkog pisca koji je u tijeku 60-ih godina prošlog stoljeća smatran kontrakulturnom ikonom. Radnja se odvija u psihijatrijskom odjelu, u kojem glavnu riječ vodi “Big Nurse”, sadistički nastrojena medicinska sestra, koja muči zatvorenike elektrošokovima.

“Boja purpura”, Alice Walker

Roman je nagrađen Pulitzerovom nagradom. U centru radnje je mlada Afroamerikanka Celie, te problemi s kojima se suočavaju mlade crnkinje u početku 20. stoljeća, uključujući siromaštvo, nasilje u obitelji, rasizam i seksualnu diskriminaciju. Roman je i ekraniziran.

“Nevidljivi čovjek”, Ralph Ellison

Prema mnogim uglednim književnim kritičarima ovo se djelo ubraja među 100 najboljih knjiga svih vremena. Potresna je to priča o Afroamerikancu, koji opisuje svoj obrazovni i životni put u Harlemu. “Nevidljivi čovjek” je jedini roman Ralpha Ellisona, objavljen za njegova života, a 1953. godine autor je nagrađen prestižnom National Book Award.

“Prohujalo s vihorom”, Margaret Mitchell

Epski roman o ljubavi i ratu, prepun opčinjavajućih prizora i uzbudljivih likova. U istoimenom filmu, Scarlett O’Hara i Rhett Butler glavni su akteri, bezvremenske priče o opstanku u najtežim uvjetima, unutar koje je spisateljica stvorila najčuveniju ljubavnu priču, poslije Romea i Julije.

“Kome zvono zvoni”, Ernest Hemingway

Ovaj roman temeljen je na biografskim iskustvima autora iz Španjolskog građanskog rata. Djelo je po žanru povijesno-ljubavni roman, a govori o doživljajima američkog sveučilišnog profesora Roberta Jordana, koji sudjeluje u Španjolskom građanskom ratu kao dragovoljac, protiv Francisa Franca, na strani komunista.

“Gospodar muha”, William Golding

“Gospodar muha” prvi puta je objavljen davne 1654. godine. Djelo je to bivšeg zapovjednika raketnog čamca, a tada učitelja i pisca Williama Goldinga. – Izbor teme je pokušaj da se uđe u trag nedostacima društva slijedeći nedostatke ljudske prirode. Pouka priče je u tome što oblik društvene zajednice nužno mora ovisiti o etičkoj prirodi pojedinca, a ne o etičkoj prirodi političkog sustava, ma koliko ta priroda bila logična ili vrijedna poštovanja.

“Svijet se raspada”, Chinua Achebe

Ovu knjigu 1958. godine je napisao nigerijski pisac, pjesnik, profesor književnosti i književni kritičar, te se smatra temeljnim djelom moderne afričke književnosti. Achebe postupno gradi atmosferu i dovodi je do vrhunca uz tragičnu snagu, opisujući raspad afričkog plemena, njihovih tradicija i uvjerenja

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close