Književni petak

Knjige koje su obilježile proteklu godinu

Proteklu godinu obilježilo je mnoštvo odličnih naslova koji su oduševili sve ljubitelje dobrih knjiga. Izdvojili smo one koji su nas oduševili.

 

” Priznanje ” – John Grisham

Za svakog muškarca koji je nevin poslan u zatvor, jedan krivi muškarac ostaje s pogrešne strane rešetaka. Muškarac iza rešetaka ne razumije kako su policija i tužitelji uhvatili krivog muškarca. Zapravo, nije mu ni stalo. Kako vrijeme prolazi, shvaća da pogreška počinjena u početku neće biti ispravljena: organi vlasti čvrsto su odlučili pribaviti osudu. Njemu je, koji je ostao s druge strane rešetaka, laknulo kad je ta osoba proglašena krivom. Nema problema dopustiti da nevina osoba ode u zatvor, čak i da bude pogubljena. On je takav čovjek. On je Travis Boyette. Godine 1998., u malom gradiću Sloanu u istočnom Teksasu, oteo, silovao te zatim zadavio jednu od najpopularnijih lokalnih cura. Njezino je tijelo zakopao tako da ga nitko ne može naći, a zatim zaprepašteno promatrao kako policija i tužitelji optužuju Dontéa Drumma, lokalnu sportsku zvijezdu, upućujući ga na putovanje zelenom miljom, prema smrtnoj kazni. 

” Rat i rat ” – László Krasznahorkai

Glavni junak je arhivist dr. György Korin, koji na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati kako uopće ne razumije svijet koji ga okružuje. Stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom, jednoznačnost svijeta na koju je dotad bio navikao najednom se pretvara u tjeskobnu i u potpunosti nerješivu zagonetku. U tom trenutku očaja započinje svoje putovanje obilježeno sakralnim upletanjem drevnih vremena kojemu je krajnji cilj ništa manje nego pronalaženje izgubljena smisla u svijetu. Korina na tom putu vodi grčki bog Hermes, glasnik i predvodnik, no istodobno i zagonetni, nedokučivi, mračni gospodar, bog noćnih puteva, koji je spreman pokazati relativnost zakona i kompleksnost svijeta.

” Bezbožnice ” – Alex Marwood

Tog ljetnog jutra tri djevojčice susrele su se prvi put, do kraja dana dvije od njih završile su u zatvoru zbog ubojstva. Dvadeset godina kasnije istraživanje niza ubojstava djevojaka, novinarku Kirsty Lindsay dovesti će do čistačice Amber Gordon. Ovo je prvi susret Kirsty i Amber od onog dana kad su bile djeca, od dana kad se dogodio strašan zločin. Svjesne opasnosti u kojoj se nalaze, s novim identitetom i obiteljima koje žele zaštititi, učinit će sve što je potrebno da sačuvaju svoju mračnu tajnu. No hoće li u tome uspjeti? Ili ce im njihove nove obitelji okrenuti leđa, a horde razjarenih susjeda doći pred vrata?

” Deseti krug ” – Jodi Picoulot

Trixie Stone je četrnaest godina i po prvi je puta je zaljubljena. Ona je i zjenica očeva oka – odlična učenica, prekrasna i omiljena, djevojka kojoj je Daniel Stone oduvijek bio uzor i njezin osobni junak. Se do jednoga dana kada će Trixie otkriti kako je sve ono u što je vjerovala o svojoj obitelji obična obmana. Petnaest je godina Daniel Stone živio kao miran, staložen muškarac: svakodnevno je bio s Trixie kod kuće, a  posao crtača stripova nikada nije stavljao ispred karijere svoje supruge, profesorice na sveučilištu. Davno je bio potpuno drugačiji čovjek: dok je odrastao kao jedini bijeli dječak u eskimskom naselju, bespoštedno su ga zadirkivali zbog boje kože. Tada je naučio kako nikome ne ostati dužan, krao je, pio, varao i tako se izvukao iz nepogodne okoline. Kako bi zaslužio svoje mjesto u krugu obitelji odlučio je ponovno osmisliti priču o vlastitoj prošlosti, a bijes kanalizirati kroz svoje stripove. Vjerovao je da je mračna prošlost dobro zakopana. Sve do sad. Je li moguće da je dječak od čije je pojave Trixieino lice zasjalo, baš onaj koji će joj oteti djetinjstvo zauvijek? Ona tako misli, a to je sve što Daniel treba znati da se upusti na putovanje do pakla i natrag, sve kako bi zaštitio svoju voljenu kći.

” Oluja prije zatišja ” – N. D. Walsch

Masovni nemiri od Tunisa preko Egipta do Libije potresli su arapski svijet te izazvali političku i društvenu krizu diljem svijeta. U nekoliko dana potres, tsunami i nuklearna katastrofa zastrašujućih razmjera potresl sui Japan te još jedanputa izbacili svijet iz ravnoteže, dok su se svjetska financijska tržišta nastojala održati, a narodi i države plesali na rubu bankrota. To smo, dakako, zamijetili. Možda nismo shvatili kako drevna proročanstva za ovo vremensko razdoblje spominju baš one događaje kojima smo svjedoci: istodobne ekološke, političke i financijske katastrofe. Jesmo li svjedoci »kraja povijesti« a da toga nismo ni svjesni?

” Kada svjetlost nestaje ” – Eugen Ruge

Obiteljska saga koja prati tri generacije. Baka i djed, komunisti, početkom 1950-ih vraćaju se iz Meksika u Istočnu Njemačku kako bi pripomogli osnivanju nove države. Njihov sin vraća se iz Moskve, u koju je bio emigrirao. Dolazi sa ženom, Ruskinjom, u državu prepunu malograđanske vrijednosti, i sa sobom donosi nepokolebljivo uvjerenje kako se to može promijeniti. U međuvremenu unuk, osjeća se sve sputaniji u domovini koju nije birao i kreće na Zapad, upravo na dan kad njegov djed, obiteljski patrijarh, navršava 90. godinu života. Ova priča o njemačkoj obitelji zadivljujuće je razvedena u svom zemljopisnom i vremenskom dosegu, a govori o godinama provedenim u egzilu, stvaranju i propadanju istočnonjemačke države, o padu Berlinskog zida.

” Preljub ” – Paulo Coelho

Linda je žena u tridesetima, naizgled njezin je život savršen: živi i radi kao novinarka u Ženevi, u sretnom je braku, ima uspješnog i brižnog supruga i divnu djecu. Život joj je pružio sve što se poželjeti može unatoč tome on je nesretna i izgubljena te se iz dana u dan bori s osjećajima apatije i ravnodušnosti. Potpuni zaokret donosi slučajan susret s Jacobom, bivšom ljubavi, danas uspješnim političarom. Tijekom intervjua, Linda shvaća da je uspio u njoj probuditi osjećaj  strast. I ona čini sve da ostvari tu nemoguću ljubav i suočava se s odlukom koja joj može potpuno promijeniti život – treba li strast tražiti u životu koji imamo il u onom koji zamišljamo? Preljub istražuje nejasnu granice između ljubavi i zaljubljenosti, avanture i samouništenja. 

„Bridget Jones – luda za njim „ – Helen Fielding

Što kad se 60. rođendan prijateljice poklopi s 30. rođendanom vašega dečka? Ima li što loše u tome da lažemo o godinama tipu s kojim se družimo preko interneta? Da li nemoralno ići na fen-frizuru kad vam djeca imaju uši? Da li Dalaj-lama doista na Twitteru ili je to zapravo njegov tajnik? Ako imate avanturu s nekim poslije dva izlaska i šest tjedana slanja SMS-ova, je li to isto kao i udaja poslije dva susreta i šest mjeseci pisanja pisama u vrijeme Jane Austen? Da li današnja tehnologija peti element? Ili je to ipak drvo? Duboko razmišljajući o tim i drugim dvojbama današnjice, samohrana majka Bridget Jones prelazi zapreke koje pred nju postavljaju tvitanje, esemesanje i ponovno otkrivanje seksualnosti. Dugoočekivani povratak omiljene Bridget Jones, koja je ovaj put Luda za njim, stiže baš u pravom trenutku da nas osvoji svojom nježnošću, dirljivošću, duhovitošću, mudrošću te istodobno – kao i uvijek – nasmije do suza.

” Ono u što sam sigurna ” – Oprah Winfrey 

Knjiga je nastala prema istoimenoj kolumni slavne američke voditeljice Oprah Winfrey. Potaknuta pitanjem, u što je sasvim sigurna i dubokom analizom vlastita života, Oprah se odlučila na pisanje kolumne „Ono u što sam sigurna“,  koja je izlazila jednom mjesečno, idućih 14 godina, u njezinom magazinu „O“. Tijekom cijelog tog vremena dijelila je sa svojim vjernim čitateljima mudre, duboke i prije svega nadahnjujuće misli i iskustva. Oprah kroz svoja iskustva, sve životne uspone i padove vodi prema pozitivnom stavu prema ljudskim vrlinama, manama i onomu što svaka žena nosi u sebi. Misao koja se provlači kroz cijeli ovaj svojevrstan životni vodič jest  da u sebi pronađete  mir, zadovoljstvo te kako da upoznamo sami sebe. Svaka situacija, koliko god možda konkretno strana i daleka bila, doziva bezbroj slika i priča te potiče na preispitivanje vlastitih spoznaja.

” Ma koji život, ma koji teatar” – Mani Gotovac

Mani Gotovac u svojoj novoj knjizi otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktualnih zbivanja, polemika i teatroloških opažanja. Mani je svoj profesionalni vijek posvetila kazalištu, u početku kao kritičarka, zatim teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica Teatra &TD te prva intendantica hrvatskoga nacionalnog kazališta u povijesti (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci). Autorica u knjizi pokazuje kako je kazalište za nju dio profesionalnog djelovanja, ali i dio koji ispunjava njezin osobni život, odnosno svaki trenutak – teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije.

” Najljuća jela tatarske kuhinje ” – Alina Bronsky

Glavna junakinja Rosa Ahmetovna krajnje je egocentrična, nametljiva, netaktična, prepredena i probitačna naratorica u ovoj urnebesnoj obiteljskoj sagi. Kad otkrije kako je njezina sedamnaestogodišnja kći, „glupa Sulfija“, trudna, te da je otac djeteta nepoznat, ne preže ni pred čim u pokušajima da izazove pobačaj, te se pritom koristi različitim „narodnim receptima“ za takve slučajeve. Svi pokušaji su bili uzaludni te Sulfija u Sovjetskom centru za porode rađa kćerčicu Aminat koja je, na Rosino golemo iznenađenje i veselje, „prava Tatarka“ kao i njezina baka. Kad Aminat malo poodraste i pretvori se u divlju i samovoljnu tinejdžericu zapne za oko ljigavom njemačkom autoru kuharica koji istražuje tatarsku kuhinju, a Rosa njegovu neprimjerenu naklonost prema njezinoj maloljetnoj unuci iskoristi da sklopi s njim dogovor koji će trima ženama iz obitelji Ahmetov omogućiti bijeg od sumornog i teškog života u Sovjetskom Savezu.

” Valcer protiv Eintrachta ” – Hrvoje Šalković

Priča se vrti oko inspektora Grofa, kojemu je u trenutku kad započinje ovaj  krimić ostalo svega dva tjedna do zaslužene mirovine i mladog i nadobudnog inspektora Žice. Obojica su, svaki na svoj način, opterećeni osjećajem krivnje: inspektor Grof je nesretnim slučajem ubio svog policijskog partnera, ujedno najboljeg prijatelja i muža svoje sestre, a inspektora Žicu su grijesi iz mladosti doveli do raspada braka i nemogućnosti da redovito viđa svoju malenu kćer. Slučaj psihopatskog ubojice na čijem rješavanju zajedno rade zbližit će ih i biti između ostalog katalizator za suočavanje s vlastitim demonima.

 ” Klopka za četvero ” – Robert Nezerović

Jedan nastavnik zarobljen brakom u krizi. Jedan poduzetnik novog kova, čovjek koji vjeruje da ono sto se poželi treba samo uzeti. Dvije supruge, svaka na svoj način uhvaćene u klopku: jedna klopku patrijarhata, druga u klopku mita o građanskoj sreći. I dvoje djece koji su- u dobru i zlu- slika svojih roditelja. I jedna preljuba. I jedan grad u tranziciji. I- na koncu- jedna bejzbol palica.

” Brdo ” – Ivica Prtenjača 

Glavni protagonist, ujedno i pripovjedač ‘Brda’, bivši PR stručnjak u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti, odlučuje napustiti svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore. Sve napušta kako bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz  napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje, u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života.

” Moja kišna djevojčica ” – Davina

Davina je pseudonim žene u ranim 40-ima, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koju je ljubav odvela u Njemačku u kojoj i danas živi. Relativno mlada saznala je da neće moći postati biološka majka te je zajedno sa suprugom odlučila posvojiti 18-mjesečnu djevojčicu iz BiH. Uskoro je shvatila da je djevojčica, njezina Princeza, posebna… Moja kišna djevojčica svojevrsni je dnevnik Princezina odrastanja čije je dijelove Davina počela objavljivati na forumu Roda u želji da potakne ljude da posvajaju djecu s posebnim potrebama i objasni im da mogu biti, kao i oni – sretna obitelj. Postovi o Princezinoj svakodnevici – njezinim radostima, gubicima, malim i velikim pobjedama, strahovima i snovima ili, vrlo jednostavno, odrastanju – ubrzo su postali iznimno čitani.

2014. bila je godina prepuna odličnih knjiga, neke od njih smo predstavili u našim recenzijama, neke ćemo tek predstaviti i nadamo se kako će i 2015. biti jednako bogata odličnim naslovima koji će nas oduševiti.

Tekst: Iva Biondić

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close