KolumneKnjiževni petak

Knjige koje otkrivaju kako žive žene u drugim krajevima svijeta

Iako je dan žena iza nas i ovaj petak posvećen je njima. U današnjem književnom petku donosim vam knjige koje nam otkrivaju kako to žive žene na nekim nama možda nepoznatim krajevima svijeta.

“Sjećanja jedne gejše” – Arthur Golden

Književna senzacija i apsolutni bestseler, ovaj vrsni prvijenac dosljedne autentičnosti i istančane liričnosti donosi nam istinitu ispovijest jedne od najpoznatijih japanskih gejši.

Obraćajući nam se s mudrošću godina i glasom koji je iznenađujuće neposredan, Nitta Sayuri priča nam priču o svojem životu gejše. Njezina ispovijest počinje 1929. u siromašnom ribarskom selu kada je kao devetogodišnju djevojčicu neobičnih plavo-sivih očiju odvode od kuće i prodaju prestižnoj kući gejši. Svjedočimo njezinoj preobrazbi dok uči o rigoroznom umijeću gejši: glazbi i plesu, kompleksnom postupku šminkanja, nošenju kimona i o frizuri toliko delikatnoj da iziskuje poseban jastuk.

U Sjećanjima jedne gejše upoznajemo svijet u kojemu je izgled sve, u kojemu se nevinost djevojke prodaje onomu tko najviše plati, a žene uči kako zavesti najmoćnije muškarce, svijet u kojemu se ljubav prezire kao iluziju. Ovo je jedinstveno i trijumfalno djelo – u isto vrijeme romantično, erotično, napeto – i potpuno nezaboravno. (Znanje)

“Posljednja konkubina” – Lesley Downer

Godina je 1861. Odrastajući duboko u brdima Japana, Sachi se oduvijek osjećala drukčijom. Svojom je blijedom kožom i skladnim izgledom odudarala od prijateljica i obitelji. Kad joj je bilo svega jedanaest godina princeza prođe kroz njezino selo i odvede je u žensku palaču u veličanstvenom gradu Edu. Ta palača, prepuna spletki i erotskog nadmetanja, udomljuje tri tisuće žena i samo jednog muškarca – mladoga šoguna. Sachi je odabrana da mu bude konkubina.

Ali Japan doživljava promjene. Sa zapada su doplovili Crni brodovi sa strancima željnim da Japan pridodaju svojem kolonijalnom carstvu. Izbija građanski rat te Sachi bježi. Pošto je spasi pobunjenički ratnik, ona osjeti kako se u njoj bude dotad neznani osjećaji.

“Djevojke iz Riyada” – Rajaa Alsanea)

Iako je u Saudijskoj Arabiji prvotno zabranjen, ovaj je roman podigao veliku prašinu i potaknuo mnoge rasprave, tužbe, pa čak i prosvjede, i postao apsolutni bestseler na Srednjem Istoku, a sad i na Zapadu. U vrijeme zabrane, knjiga se čak prodavala ilegalno.

Teme kojima se autorica bavi, poput homoseksualizma, predbračnih romansi i konzumacije alkohola, zgrozile su tradicionaliste Saudijske Arabije, ali i zaintrigirale saudijske muškarce koji su zapravo željeli saznati više o životima djevojaka u njihovoj zemlji – djevojaka koje su bile toliko blizu, ali ipak toliko skrivene.

“Nasljeđe gubitka” – Kiran Desai

U zapuštenoj, vlažnoj i izoliranoj kući živi stari sudac Jemubhai, njegova unuka Sai, kuhar i kuja Mutt. Njihov mir biva narušen dolaskom gerilaca u potrazi za sučevim puškama, čime započinje niz događaja koji ih uvlače u tokove povijesti. Riječ je o ustanku – nepalskoj borbi za samostalnost, ratu, razbojstvima, ubojstvima, razrušenim cestama i mostovima. Istovremeno, likovi iz kuće proživljavaju i svoje osobne nesreće, svaki na svoj način, koje kao da se prenose s koljena na koljeno bez mogućnosti izlaza iz tog začaranog kruga. Za ovaj je roman spisateljica 2006. godine nagrađena prestižnom nagradom Booker.

“Lolita u Teheranu” – Azar Nafisi

Svakog četvrtka prije podne, u Islamskoj republici Iranu, za nesmiljene diktature ajatolaha Homeinija, hrabra i nadahnuta profesorica Azar Nafisi potajno okuplja sedam svojih najboljih studentica u tajnoj književnoj radionici u kojoj čitaju i proučavaju zabranjene klasike zapadne književnosti.

Dok islamski odredi za zaštitu ćudoređa provode racije u Teheranu, fundamentalisti zauzimaju sveučilišta, a slijepi cenzor guši umjetničku slobodu, djevojke u književnoj radionici Azar Nafisi izlažu se opasnosti odbacujući zakonom propisan zar i neutaživom gladi uranjajući u svjetove Jane Austen, Scotta Fitzgeralda, Henryja Jamesa i Vladimira Nabokova.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close