KolumneKnjiževni petak

Knjige koje morate pročitati prije nego pogledate ekranizaciju

Većinu ovih ekranizacija ste možda već i pogledali, no nikako nije na odmet pročitati i pisane verzije. Zašto? Doživljaj nikada nije isti i nikada se svi detalji ne mogu u potpunosti prenijeti na veliko platno.

Harry Potter – J. K. Rowling

Harry Potter je serijal od sedam romana kao što svi znate.  Knjige opisuju avanture mladog čarobnjaka Harryja Pottera i njegovih najboljih prijatelja Rona Weasleyja i Hermione Granger, učenika Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Okosnica radnje romana je Harryjev sukob sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemortom, čiji je cilj osvojiti čarobnjački svijet, pokoriti bezjake (ne-magične ljude) te uništiti sve one koji mu stoje na putu.

Od izlaska prvog romana, Harry Potter i Kamen mudraca, 30. lipnja 1997., knjige su stekle veliku popularnost, pohvalne kritike i komercijalni uspjeh. Serijal je doživio i kritike zbog sve naglašenijih mračnih tonova u priči. Prema podatcima iz lipnja 2011. prodano je oko 450 milijuna primjeraka romana koji su prevedeni na 67 jezika. Usto, sa svakom od četiri posljednje knjige u serijalu srušen je rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.

Igre gladi 1 – Suzanne Collins (Algoritam)

U ne tako dalekoj budućnosti Sjedinjene Američke Države su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Na njihovu se mjestu iz pepela uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga. U znak odmazde zbog davnašnjeg ustanka, Kapitol svake godine nasumično odabire dvoje mladih predstavnika iz svakog okruga kako bi sudjelovali na Igrama gladi. Dijelom zabava za mase, dijelom taktika zastrašivanja podčinjenih okruga, Igre gladi prikazuju se putem televizije diljem Panema. Dvadeset četvero sudionika prisiljeno je ubijati svoje protivnike, a ostatak nacije dužan je Igre pratiti.

Filmska senzacija stigla nam je u proljeće 2012. godine; Lions Gate Entertainment za visokobudžetnu ekranizaciju Igara gladi angažirao je mlade zvijezde u usponu, poput Jennifer Lawrence, Josha Hutchersona i Liama Hemswortha, ali i holivudske legende Woodyja Harrelsona, Stanleyja Tuccija i Donalda Sutherlanda.

Hobbit – J.R.R. Tolkien

Hobita je Tolkien zamislio kao fantastični roman za djecu i naravno odrasle. Prvi put je objavljen davne 1937. g. Iako zamišljen kao roman za djecu, stekao je popularnost i među odraslima. Priču je nazvao “Tamo i nazad” te prati dogodovštine Hobita Bilba Bagginsa i njegovih suputnika. Kako je priča stekla veliku popularnost, publika je tražila još te je izdana knjiga Gospodar prstenova.

Nesalomljivi – Laura Hillenbrand (Profil)

Ispripovijedana bogato i slikovito, ova biografija govori o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. Nesalomljivi je svjedočanstvo o otpornosti ljudskog uma, tijela i duha.

Jednog svibanjskog podneva 1943. godine američki bombarder srušio se u Pacifik i nestao ostavivši za sobom samo krhotine i mrlje ulja, goriva i krvi. Potom se na površini oceana pojavilo jedno lice. Bio je to mladi poručnik, strijelac bombardera, koji je doplivao do čamca za spašavanje i prebacio se u njega. Tako je počela jedna od najneobičnijih odiseja Drugog svjetskog rata.

The Notebook – Nicholas Sparks (Fokus)

Nakon Drugog svjetskog rata i povratka u Sjevernu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noah ne može zaboraviti djevojku koju je izgubio prije više od desetljeća. Dvadesetdevetogodišnja Allie treba se udati za bogatog odvjetnika, a svejedno ne prestaje misliti na mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao srce. Tako počinje priča o ljubavi, toliko snažnoj i dubokoj da tragediju pretvara u trijumf, toliko moćnoj da čini čuda.

S vremena na vrijeme, naiđemo na ljubavnu priču koja nas toliko osvoji da postane više od samo jedne knjige koju smo pročitali. Postaje događaj koji pamtimo. Bilježnica je upravo takva knjiga. To je roman koji nam govori o ljubavi – bezvremenskoj i svevremenskoj dirljiva priča zbog koje ćemo iznova povjerovati u pravu ljubav.

Parfem: Povijest jednog ubojice – Patrick Suskind (Znanje)

Glavi lik romana Jean-Baptiste Grenouille čovjek je istančanog njuha kojem za stvaranje savršenog mirisa kakav čovječanstvo još nije upoznalo nedostaje jedan ključni sastojak – mlade djevojke. Süskind se služi Francuskom 18. stoljeća kako bi secirao izopačeno u pojedincu i društvu, postavljajući pitanje je li moralna nakaza proizvod svog okruženja.

Nakon što se autor dvadesetak godina opirao snimanju filma prema svom bestseleru, popustio je na nagovor prijatelja, pa je jedan od najpoznatijih njemačkih redatelja Tom Tykwer 2006. snimio stilizirani, napeti triler “Parfem – povijest jednog ubojice”, vjernu ekranizaciju slavnog književnog predloška.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close