KolumneKnjiževni petak

Knjiga mjeseca: Povratak mladog princa

Iz pera argentinskog pisca Alejandra Guillerma Roemmersa izašla je  prava mala riznica životnih poruka. Prije čitanja, kad drži ovu knjigu pred sobom, čitatelj se može naći u velikoj dvojbi. Naime, svima je vrlo dobro poznat, a većini i jako drag, “Mali princ” Antoinea de Saint Exuperyja.

Naslov i sažetak “Povratka mladog princa” ističu povezanost dviju priča. Stoga se s pravom možete zapitati hoće li ova knjiga biti samo loša kopija “Maloga princa” ili ga ipak čeka nešto novo, lijepo, što Mali princ, odnosno sad već Mladi princ, ima poručiti nakon toliko godina.

Priča počinje tako da glavni lik, pripovjedač, putuje pustinjom i naleti na momka koji leži uz cestu, on ga unese u svoj automobil, budući da je mladić spavao i nastavi s vožnjom. Pošto se mladić budi, kreće razgovor uslijed kojega pripovjedač otkriva kako se radi upravo o Malome princu, kojega je i Avijatičar jednom davno sreo u pustinji.

Otkriva kako se Mladi princ vratio na Zemlju i napustio svoju ružu jer želi pronaći Avijatičara. Naime, on mu je lagao kad mu je poklonio ovcu u kutiji jer, kako je kasnije po povratku na svoj asteroid saznao, ne postoji tako mala ovca…

Povratak mladog princa podsjeća nas na sve ono što nikada ne bismo smjeli zapustiti – ljubav, prijateljstvo, obrazovanje, obitelj – vrijednosti koje su temelj svih civiliziranih i humanih društava. Ona je neka vrsta duhovne nadopune Malome princu, a ne njezin nastavak. Podsjeća nas na vrijednosti o kojima smo učili kao djeca, vrijednosti koje nikada ne bismo smjeli izgubiti ni zaboraviti

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close