ZnanostTurizam

Klimatske promjene rušile su države i carstva

Arheolozi su u nekropoli u Abusiru prošle godine otkrili grobnicu Kentakaus III, egipatske kraljice. Klimatske promjene nakon njezine smrti uništile su imperij


Jugozapadno od Kaira u nekropoli u Abusiru, arheolozi su otkrili, grobnicu Kentakaus III., kraljice iz doba Starog kraljevstva. Ona je udaljena oko 200 metara od grobnice kraljičinog supruga, faraona Neferefrea, koji je vladao prije 4.500 godina.

Ekipa znanstvenika s Češkog instituta za egiptologiju započeo je proces analize sadržaja grobnice.

Prema riječima profesora Miroslava Barte, češkog egiptologa i arheologa , analiza sadržaja grobnice trebala bi pomoći da se sazna više o vremenu koje se nije previše razlikovalo od našeg, i u kojem se dogodila katastrofa. Trebat će, doduše, dvije godine da se kompletno analizira sadržaj grobnice, ali ona će egiptolozima pružiti obilje novih informacija. Između ostalog, i sličnosti između današnjeg svijeta i svijeta u kojem je živjela kraljica Kentakaus.

foto: Facebook

Nedavno otkrivena grobnica kraljice Kentakaus (na slici)

Bio je to vrlo važan period, kada se Staro kraljevstvo počelo suočavati s kritičnim faktorima kao što su uspon demokracije, velikim utjecajem nepotizma i ulogom koju su igrale interesne grupe. Osim toga, tadašnje klimatske promjene doprinijele su propasti Starog kraljevstva, ali i imperija na Bliskom istoku i u Zapadnoj Europi -­ kazao je profesor Barta koji od 2011. godini provodi istraživanja arheološkog nalazišta Abusir.

Možda jesmo na rubu sloma

Dvije stotine godina poslije smrti Kentakaus, ili kako su je zvali “kraljice majke”, Nil se nije izlijevao i njezino kraljevstvo je pogodila suša.

foto: screenshoot

Egiptolog i arheolog Miroslav Barta (na slici)

Bez značajnijih poplava, nije bilo ni značajnijih usjeva, a samim tim i porezi su bili mali. Također, bez odgovarajućih poreza, nije bilo dovoljno novca za financiranje državnog aparata.

Automatski je bio ugrožen i opstanak ideologije te integritet države -­ pojasnio je Barta koji ističe kako proučavajući prošlost možemo puno saznati o sadašnjosti.

Pročitajte cijeli članak na 24sata.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: 24sata touropia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close