Scena

Klasična glazba i videoigre, spoj ne spojivog

Klasična glazba skladana za videoigre svakim je danom sve profinjenija, dostojna stati uz bok Beethovenu i Mozartu, pa tako 200 tisuća slušatelja glazbene postaje Classic FM između 300 skladbi ponuđenih za godišnji Hall of Fame mogu birati i 12 skladbi pisanih za igre


Spremnost Classic FM-a da u program uvrsti i glazbu iz videoigara potaknula je programere da izdvajaju više sredstava za glazbu u igrama i angažiraju skladatelje klasične glazbe, što joj je otvorilo put do novih generacija slušatelja.

Najveći ulaz u Top 300 Classic FM-a iz svijeta videoigara, s devetim mjestom na ljestvici, ostvarila je glazba japanskog skladatelja Nobua Uematsua za serijal ‘Final Fantasy’. Baftom nagrađeni skladatelj Jeremy Soule s glazbom za ‘Elder Scrolls’ popeo se za šest mjesta, na broj 11, a najviše rangirana skladateljica je Japanka Yoko Shimomura s glazbom za ‘Kingdom Hearts’ na 30. mjestu.

John Suchet s Classic FM-a oduševljen je ulaskom glazbe za videoigre na top ljestvice i ne skriva uzbuđenje zbog rasta interesa za klasičnu glazbu kod mlađih naraštaja, opisujući to kao neočekivano, ali dobrodošlo iznenađenje.

Skladatelj James Hannigan, dobitnik nagrade Bafta, izjavio je za The Independent kako nikad nije pomislio da će zahvaljivati industriji videoigara za predstavljanje klasične glazbe novoj generaciji mladih, ali da je to divno.

“Igranje postaje priznato, što je uistinu simfonijski. Uvijek sam bio fan igre ‘Final Fantasy’ i većina Nintendovih igara mi je prekrasna. Mislim da se određeni pristupi glazbi moraju mijenjati i ne vidim razlog zašto ne bismo stvarali mladu publiku orkestralne glazbe putem videoigara’, rekao je Hannigan i dodao: ‘Ne vidim ništa loše u tome i stvarno mislim da je to divno.”


 

Tekst: tportalČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close