Scena

Kino Europa slavi 90. rođendan

Kino Europa, u srijedu, 8. travnja, obilježava veliku obljetnicu – 90 godina od svog otvaranja. Ovaj veliki okrugli rođendan bit će obilježen, prigodno, uz filmove, a u slavljeničku srijedu počet će već u prijepodnevnim satima prva u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane.

U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film ’90 godina kina Europa’ u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i velika prigodna filmska atrakcija – projekcija kultnog talijanskog filma ‘Cinema Paradiso’ Giuseppea Tornatorea iz 1988. Nakon više od 20 godina, na velikom će platnu zagrebačka publika imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija, nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Prateću glazbu potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja. U dvorani Müller prikazat će se izbor od 6 filmova koje smo prošle i ove sezone prikazivali na redovnom programu: od belgijskog heartbreakera koji spaja ljubavnu priču s ritmovima bluegrassa (‘Alabama Monroe’), pa do provokativnog švedskog kino hita o obitelji koju uzdrma jedna bezopasna snježna lavina (‘Turist’).

Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji će svoje besplatne ulaznice trebati preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma ’90 godina kina’ za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno.

Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana; ulaznice će se moći preuzimati do isteka zaliha. Također, svi posjetitelji koji preuzmu ulaznice za film ‘Cinema paradiso’ sudjelovat će u nagradnoj igri; pet najsretnijih osvojit će ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea. Svi posjetitelji kina Europa toga dana moći će uživati i 50 % nižim cijenama našeg caffe bara, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš.

Obilježavanje 90. rođendana kina financijski su podržali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

90 godina kina ‘Europa’
Srijeda, 8. travanj – raspored projekcija

Velika dvorana
18:00 h – ’90 godina kina Europa’ (r. Ivan Sikavica, 2015.)
20:00 h – ‘Cinema paradiso’ (r. Giuseppe Tornatore, 1988.)

Dvorana Müller

11:00 h – ‘Hannah Arendt’ (r. Margarethe von Trotta, 2012.)
13:10 h – ‘Prošlost’ (r. Asghar Farhadi, 2013.)
15:30 h – ‘O konjima i ljudima’ (r. Benedikt Erlingsson, 2013.)
17:00 h – ‘Alabama Monroe’ (r. Felix von Groeningen, 2012.)
19:00 h – ‘Turist’ (r. Ruben Östlund, 2014.)
21:10 h – ‘Pogrešna dostava’ (r. Ritesh Batra, 2013.)

Kino Europa sagrađeno je zahvaljujući zalaganju i sredstvima zagrebačke obitelji Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza kao najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima, a na svečanom otvaranju 8. travnja 1925. prikazan je film ‘Nibelunzi’ Fritza Langa i domaći film ‘Dalmacija, zemlja sunca’. Više o povijesti kina možete pročitati ovdje

Tekst: culturenet.hr

Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. (Author: MirkoS18)

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close