Događanja

Kinezi godišnje kupe 5 milijuna kopija Leonarda, Van Gogha, Rembrandta

Likovne reprodukcije poznatih djela postale su svjetski hit, a masovno ih se proizvodi u Kini. Reprodukcije su toliko tehnički savršene da se jedna londonska galerija odlučila na nesvakidašnji potez: Zamijenit će jedan od svojih originala – među kojima su Rembrandt i Rubens – kineskom replikom, kao izazovom za publiku koja treba prepoznati kopiju.


‘Made in China’. Ova oznaka porijekla proizvoda se u proteklih nekoliko desetljeća proširila u razne aspekte naših života, prvo kroz jeftinu tehniku, onda kroz odjeću, a u međuvremenu i kroz hranu, igračke, mobitele itd. Skoro sve što je sada oko nas je ‘Made in China’, ili se tako ponekad čini, a čini se da je kineska marljivost pokorila i još jedno, pomalo nesvakidašnje tržište – ono likovnih reprodukcija.

Naime u Kini je među nastajućom srednjom klasom hit na zidu dnevne sobe imati reprodukciju nekog europskog slikarskog remek-djela, pa kompanije poput Meishing Oil Painting Manufacture Companypraktično na traci proizvode visokokvalitetne replike Picassa, Renoira, Van Gogha, Leonarda i ostalih. Godišnje se samo u kineskom gradiću Dafen proizvede pet milijuna kopija poznatih likovnih remek-djela, većinom za kinesko tržište, ali i dostupnih online za naručiti iz cijelog svijeta.

I dok su u Kini ove slike izraz buržujskog prestiža, u Europi je već osmišljen umjetnički projekt kojim se preko njih propituje koncept autorstva i autentičnosti u slikarstvu.

Londonska galerija Dulwitch Picture Gallery  je na poticaj konceptualnog umjetnika Douga Fishboneaodlučila jedan od svojih originala zamijeniti kineskom reprodukcijom te izaziva posjetitelje da prepoznaju kopiju. U travnju će se pak otkriti koja je slika zamijenjena te će se original postaviti pored reprodukcije i publika će imati priliku uočiti razliku, ako je uopće bude.

Akcija je naravno nazvana ‘Made in China’ i bavi se ‘komodifikacijom zapadne kulture u globalnom svijetu’ te ‘postavlja pitanja o tome što je autentično u umjetnosti’. No na izložbi u Dulwitch Picture Gallery se podsjeća i na to da se i u Europi masovno proizvodilo slike. Mnogi majstori su imali svoje radionice pa je tako Rembrandt nadgledao izradu mnogih slika koje su prodane pod njegovim imenom, a svoje radionice imali su i Tizian i brojni drugi renesansni slikari.


 

Foto: Wikimedia Commons Public Domain , Autor: Quibik
Tekst: Tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close