VijestiTech

Kineska svemirska postaja mogla bi pasti na hrvatsko tlo

U povijesti svemirskog letenja nikad nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka, kažu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), koja s još 12 drugih agencija diljem svijeta pozorno prati približavanje “Nebeske palače”, piše 24sata


Znanstvenici tvrde kako će napuštena postaja, veličine manjeg autobusa, puna otrovnih materijala, u Zemljinu atmosferu ući tijekom vikenda. Pritom je moguće i da će neki dijelovi 8,5 tona teške postaje preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju. Agencija navodi kako se postaju u atmosferi može očekivati od subote ujutro do početka ponedjeljka, što pad na 1. travnja čini sve izglednijim.

“Zahvaljujući geometriji orbite postaje, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43. stupnja sjeverne geografske širine ili južnije od 43. stupnja južne geografske širine”, kaže Holger Krag, šef ESA-ina ureda za svemirski otpad. Ove širine pokazuju da bi se “Nebeska palača” mogla, ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi, “spustiti” i negdje u Hrvatskoj.

Naime, očekuje se da će većina postaje izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u agencijinu priopćenju za medije. Na udaru ostataka postaje u Europi bi se mogli naći i Madrid, Barcelona, Rim, Istanbul ili naš Dubrovnik.

Više na 24sata


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close