ZnanostVijesti

Kilogram odlazi u mirovinu – znanstvenici izglasali novu definiciju!

Znanstvenici su jednoglasno složili oko toga da je potrebno promijeniti definiciju kilograma. Prema svemu sudeći, metalni valjak slitine platine i iridija, Le Grand K koji se čuva na sigurnom pod ključem u trezoru u Parizu i proglašen je službenim kilogramom, ide u mirovinu, piše 24sata


Umjesto toga, sudionici Generalne konferencije za utege i mjere iz 60 zemalja koji su se okupili u Versaillesu u Francuskoj proglasili su novu službenu definiciju kilograma.

Kao što se već pisalo, kilogram, oznaka ‘kg’, SI-ova jedinica za masu, definirat će se tako da to bude fiksna numerička vrijednost Planckove konstante ‘h’ u iznosu 6.62607015 × 10-34 kada se to izražava u jedinici ‘J’, koja je jednaka kgm2s-1, gdje su metar i sekunda definirani izrazima c i ∆νCs.

Planckova konstanta sada i zauvijek bit će postavljena kao 6.62607015 × 10-34 m2 kg/s. A onda iz te vrijednosti znanstvenici mogu izvesti masu kilograma.

Ovakva redefinicija trajala je desetljećima jer je Planckova konstanta sićušna, počinje sa zarezom iza kojega slijede 34 nule i mora ju se računati sa supersićušnom razinom pogreške.

Taj zadatak iziskuje pažljivo mjerenje s nevjerojatno kompliciranim strojem, nazvanim Kibbleov balans, kao i s ekstremno okruglom sferom silicija.

Konačno prihvaćanje odluke o novoj definiciji kilograma pozdravljeno je gromoglasnim pljeskom.

Odlučivanje je prošlo jednoglasno, nadam se da će takvo glasovanje biti moguće i u budućnosti za mnogo drugih stvari na svijetu, izjavio je profesor Sebastien Candel, predsjednik francuske Akademije znanosti, koji je nadgledao proceduru glasovanja.

Istaknuo je da ljudi neće osjetiti ovu promjenu u svakodnevnom životu, ali da nova definicija pruža čvršći temelj za preciznije mjerenje i donosi veću stabilnost za znanstvena istraživanja i znanstvene radove.

Donosi 24sata

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close